2015. december 9., szerda

Advent második hetének szerdája



Advent második hetének szerdája


Jézus szelíd hívását olvassuk a mai evangéliumban: „Jöjjetek hozzám!” Hívása ezúttal a „fáradtakhoz” és a „terhek alatt görnyedőkhöz” szól. A farizeusok és az írástudók elégedettek voltak saját vallásosságukkal. Ők nem voltak kíváncsiak semmiféle újdonságra, nem érezték szükségét bármilyen lelki megújulásnak. Mivel ők elutasították az Úr személyét és tanítását, most a szegényekhez fordul, az igazság után vágyakozókhoz, a lelki gondokkal küzdőkhöz, az élet terhe alatt görnyedőkhöz. Jézus azokhoz akar fordulni, akik nem csak a maguk erejében bíznak, hanem gondjaik megoldását Istentől várják. Talán abban bízik, hogy tanítását jobban elfogadják azok, akiket gondok nyomasztanak. A törvény kényszerítő igája helyett a szabadon gyakorolt szeretet igáját kínálja. A törvények ugyanis sokszor elviselhetetlen teherként nehezednek az emberre, s teljesítésük rendkívüli erőfeszítéseket kíván. Különösen igaz ez olyan esetben, amikor valaki nem látja meg a törvények értelmét, nem fedezi fel azok útmutató szándékát, nem ismeri fel mögöttük Isten szeretetét. A szeretet parancsával Jézus olyan törvényt ad nekünk, amely életünk legfőbb célja lehet.
Ma odafigyelek arra, hogy amit eddig kötelességből tettem, azt igazi szeretetből tegyem. A megszokottság és a rutin helyett a figyelmes szeretetet választom.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Uram, tégy engem békéd eszközévé! Hadd vigyem a szeretetet, ahol a gyűlölet uralkodik, a megbocsátást oda, ahol a vétek él. Hogy egyességre hozzam azokat, akik széthúzásban élnek, s az igazságot vigyem oda, ahol a tévely az úr. Hadd vigyem a hitet, hogy szétoszlassam a sötétséget, s az örömöt vigyem oda, ahol szenvedés az élet.
Assisi Szent Ferenc
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése