2015. november 14., szombat

A Szentszék nyilatkozata: a párizsi merényletek az egész emberiség békéje elleni támadások



A Szentszék nyilatkozata: a párizsi merényletek az egész emberiség békéje elleni támadások


„Az egész emberiség békéje ellen elkövetett támadásról van szó, amely mindannyiunk részéről határozott és szolidáris együttműködést kíván, hogy szembe tudjunk szállni a gyilkos gyűlölet bármilyen formában való terjedésének” – nyilatkozta november 14-én Federico Lombardi SJ, vatikáni sajtószóvivő.


„A Vatikánban követjük a Párizsból érkező rettenetes híreket. Mindannyiunkat feldúlt az őrült terrorista erőszak és gyűlölet újabb megnyilvánulása, amelyet a pápával és minden békeszerető emberrel együtt a lehető legradikálisabb módon elítélünk. Imádkozunk az áldozatokért, a sebesültekért és az egész francia népért” – mondta a vatikáni sajtóterem igazgatója az éjszakai merényletet követő napon.
November 13-án, pénteken éjjel a francia főváros hat különböző pontján hajtották végre a merényleteket. A Bataclan színház, ahol éppen egy rockkoncert zajlott, valóságos öldöklés színhelyévé vált. A terroristák több száz embert túszul ejtettek, akik közül mintegy nyolcvanat hidegvérrel lemészároltak. A hírforrások szerint nyolc merénylő halt meg, egy terroristát a rendőrség lőtt le, heten pedig öngyilkos merénylők voltak. Az egyik öngyilkos merényletet annál a stadionnál követték el, ahol éppen francia-német baráti labdarúgó-mérkőzés folyt, jelen volt François Hollande köztársasági elnök is.
A terrorcselekmények következtében több mint 120-an meghaltak, a sebesültek száma 200 felett van.
A merényleteket magára vállalta az Iszlám Állam, amely most Washingtont, Londont és Rómát fenyegeti. Hollande elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területén, a határokat lezáratta. „Franciaroszágnak erősnek kell lennie. A terroristák félelmet akarnak ébreszteni bennünk, de ez nem fog nekik sikerülni” – mondta a köztársasági elnök. Szombaton az iskolákat, múzeumokat zárva tartják



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése