2015. október 17., szombat

Küzdjük le az éhséget! - Ferenc pápa üzenete az Élelmezési Világnapra



Küzdjük le az éhséget! - Ferenc pápa üzenete az Élelmezési Világnapra


A teremtett világ Isten ajándéka - REUTERS

A hiteles fejlődés kulcsa a „szociális szeretet” - Ferenc pápa üzenete az Élelmezési Világnapra
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megalapításának 70. évfordulója arra irányítja figyelmünket, hogy számos testvérünk szenved éhség és rosszultápláltság miatt, elsősorban a föld gyümölcseinek igazságtalan elosztása és a mezőgazdasági fejlődés hiánya következtében – írja Ferenc pápa José Graziano da Silva professzorhoz, a FAO főigazgatójához intézett üzenetében.
Meg kell szabadítani az emberiséget az éhségtől
Korunkban a mindenáron való nyereség hajhászása, a részérdekekre való összpontosítás, az igazságtalan politikák hatásai megakadályozzák a nemzetközi közösségen belüli hatékony együttműködést. Ezért sok még a tennivaló az élelmezési biztonság terén, amelynek megvalósulása sokak számára továbbra is távoli cél marad. Sürgősen vissza kell térni a FAO születését ösztönző elképzelésekhez. Olyan mezőgazdasági tevékenységet kell előmozdítani, amely képes kielégíteni a föld különböző térségeinek tényleges szükségleteit.
„Szociális védőrendszer és a mezőgazdaság: kitörés a vidéki szegénységből” – az idei világnap témája előtérbe helyezi a világ lakosságának kétharmada iránti felelősségünket. Azokról a személyekről van szó, akik még a legminimálisabb szociális védelemmel sem rendelkeznek, és akik többségükben földművesek, állattenyésztők, halászok.
A pápa tolmácsolja azokat az aggodalmakat, amelyeket ezek a nehézségekkel küzdő személyek utazásai, látogatásai során rábíztak.
Személyekről, nem számokról van szó
Az éhezők és rosszultápláltak helyzete világosan rámutat: nem elég, ha általános felhívásokat tesznek az együttműködésre a közjó érdekében. A válasz a társadalmi békében, vagyis egy meghatározott rend stabilitásában és biztonságában áll. Ez nem valósulhat meg, ha nem fordítanak sajátos figyelmet a javak igazságos elosztására. Ennek megsértése mindig erőszakhoz vezet – idéz a pápa Laudato si’ k. encilikájából (157). Az igazságtalanság az egyéni és kollektív jólét alapvető elemeire vonatkozik, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás, a döntési folyamatokban való részvétel.
A leghátrányosabb helyzetű személyek szenvednek a tartós gazdasági válság, a korrupció és a rossz kormányzás negatív következményei miatt, továbbá el kell viselniük az éghajlatváltozás hatásait, amelyek kockára teszik élelmezési biztonságukat.
A szolidaritás konkrét tettekben nyilvánuljon meg
A szociális védőrendszer nem korlátozódhat a bevételek növelésére, a mezőgazdasági termelés javítását célzó befektetésekre. A hiteles fejlődés kulcsa a „szociális szeretet” (Laudato si’ – 257). A szociális védőrendszer növelheti a leghátrányosabb helyzetű személyek ellenállóképességét és mindenkivel megérteti a természeti erőforrások fenntartható használatát, maradéktalanul tiszteletben tartva közös otthonunkat.
A teremtett világ Isten ajándéka
Nem az egyház küldetése a felsorolt problémák technikai megoldása, azonban nem marad közömbös azok emberi aspektusaival szemben. A föld javait Isten minden embernek szánja, ezért azokat egyenlő mértékben kell elosztani. Határozottan szembe kell nézni az igazságtalanságokkal, amelyekkel minden nap találkozunk. Ezek közül a legsúlyosabbak azok, amelyek megsértik az emberi méltóságot, és mélyen megérintik lelkiismeretünket. A keresztények nem engedhetik meg maguknak, hogy ne járuljanak hozzá a helyzet megoldásához konkrét szakértelmükkel, különösen a különféle szervezetek révén, amelyek olyan sok jót tesznek a mezőgazdasági vidékeken.
A pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy a fenntartható fejlődési célokat tartalmazó, az ENSZ által a közelmúltban elfogadott Agenda 2030 ne maradjon szabályok összessége, hanem nemzetközi és nemzeti szinten ösztönözzön egy új szociális védőrendszer megvalósítására.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése