2015. október 30., péntek

Ferenc pápa: A pap Isten könyörületességével szolgál



Ferenc pápa: A pap Isten könyörületességével szolgál


Az igazán jó pap képes arra, hogy együttérezzen az emberekkel, és elköteleződjön irántuk – emelte ki Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában október 29-én – a vasmisés Javier Lozano Barragán mexikói bíborossal együtt celebrált szentmisén – spanyol nyelven elmondott reggeli homíliájában.


Isten könyörületes. Könyörületes mindannyiunkkal, könyörületes az emberiséggel. Ezért küldte el Fiát, hogy megítéljen, újjáteremtsen és megújítson bennünket – mondta a Szentatya.

„Érdekes, hogy a tékozló fiúról szóló, mindnyájunk által jól ismert példabeszéd szerint az apa – aki a megbocsátó Isten alakja – könyörületre indul, amikor meglátja hazaérkező fiát. Isten könyörületességének semmi köze nincs a kegyességhez, a jámborsághoz. A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz!” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

„Megszánhatok én egy haldokló kutyát, de az Isten könyörületessége teljesen más. Azt jelenti, hogy belehelyezkedem a problémába, a másik helyzetébe, mégpedig az Atya szívével. Ezért és ilyen lelkülettel küldi az Atya a világba a fiát” – folytatta a pápa.

Hozzátette: „Jézus meggyógyította az embereket, jóllehet ő nem volt orvos. Nem volt, de gondozta a népet, törődött velük, és ez az Atya könyörületességének a jele volt, hogy megmentse és a karámban a helyére tegye az eltévedt bárányt. Hasonlóképpen teszi vissza az erszénybe az elgurult drachmákat is. Isten könyörületes mindnyájunkkal. Isten nekünk adja az atyai szívét, mindnyájunknak odaadja a szívét. Amikor Isten megbocsát, mint egy Atya bocsát meg nekünk, nem pedig mint egy törvényszéki bíró, aki felolvassa az ítéletet: „Felmentem elegendő bizonyíték hiányában. Ezzel szemben Isten nekünk belülről bocsát meg. Megbocsát, mert a szívén hordozza azt a személyt. Jézus úgy kapta a küldetését, hogy örömhírt vigyen, hogy megszabadítsa azokat, akik rabságban sínylődnek. Jézus az Atya küldötte, azért jött, hogy belénk költözzék, és hogy megszabadítson minket a bűneinktől.”

A Szentatya így folytatta homíliáját: „Ez az, amit egy pap csinál: együttérzést tanúsít az emberekkel, és elköteleződik a népe életéért, azért mert pap, mert Jézus egy pap. Hányszor kritizáljuk azokat a papokat – aztán persze mehetünk gyónni –, akiket nem érdekel egyéb, csak az, ami a saját szerzetükben történt, egyéb dologgal nem foglalkoznak. Nem, az ilyen nem jó pap. Ugyanis a jó pap hagyja magát belevonni a dolgokba. Egy jó pap hagyja magát belevonni a dolgokba, mindenféle emberi problémába.”

Ferenc pápa ezután szeretettel köszöntötte a vele együtt koncelebráló vasmisés Javier Lozano Barragán mexikói bíboros érseket, aki most ünnepli pappá szentelésének 60. évfordulóját. Hálásan emlékezett a pápa Barragán bíboros elkötelezett munkásságára az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsában, az egyház betegekért végzett szolgálatában. „Adjunk hálát ezért a hatvanéves papi szolgálatért, melyet Isten máig könyörületesen adott – ez az az ajándék, melyet az Úr adott Barragán bíborosnak, aki így tudja megélni a vasmiséjét” – zárta spanyol nyelvű homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése