2015. szeptember 5., szombat

Ferenc pápa: Azért jövök az USA-ba, hogy közel legyek az emberekhez



Ferenc pápa: Azért jövök az USA-ba, hogy közel legyek az emberekhez


Az amerikai ABC televízió szeptember 4-én, pénteken este vetítette le azt a videokonferenciát, amelyet a pápa egy chicagói jezsuita gimnázium diákjaival, egy texasi határszéli közösséggel és Los Angeles-i önkéntesekkel folytatott. A Vatikáni Rádió összefoglalóját adjuk közre.


A Szentatya szeptember 22. és 27. között látogat el Amerikába, azon belül is kiemelten Philadelphiába, hogy részt vegyen a családok világtalálkozóján. Mint a videóban elmondta: azért megy az USA-ba, hogy közel legyen az emberekhez és segítse őket az életben való előrehaladásban.
A videokonferencián beszédpartnerei nem az amerikai szuperhatalom megtestesítői, hanem bevándorlók és hátrányos helyzetű emberek voltak, akik megindító tanúságtételüket a világ elé tárták, és kérdéseket tehettek föl Ferenc pápának.
A Szentatya a megszokott közvetlenséggel és átéléssel válaszolt az őszinte és nem könnyű kérdésekre. „Mit vár a fiataloktól a pápa?” – kérdezte tőle egy bőrbetegséggel küzdő fiatal lány. A válasz így szólt: „Azt, hogy soha ne legyenek egyedül, hanem Jézussal és Máriával kéz a kézben haladjanak előre, valamint, hogy ne veszítsék el a bátorságukat, mert ebből fakad a vidámság, ami az Istentől jövő reménységgel párosul.”
A két gyermekét nevelő leányanyát is megdicsérte bátorságáért Ferenc pápa, mivel nem ölte meg a méhében megfogant életeket. „Ne szégyelld magad, járj emelt fővel, Isten áldásával, gratulálok neked!” – biztatta őt a pápa.
A texasi bevándorló fiatal arról faggatta a Szentatyát, vajon hogyan oldhatnánk meg a világban jelen lévő számos problémát, mint például a szegénység, a nevelés, a bevándorlás... A pápa elmondta, ő az élet sok igazságtalansága láttán a történelem legnagyobb igazságtalanságára gondol: Jézus keresztjére és arra, hogy Jézus az utcán született, mint egy hajléktalan. „Ilyenkor Jézus csöndjére gondolok a kereszten, amelyben megértem a világ minden drámáját” – mondta Ferenc pápa, majd az egymás iránti kölcsönös felelősségünkre hívta fel a figyelmet.
A társadalmi barátságra lettünk teremtve. Felelősek vagyunk egymásért. El kell döntenünk, hogy a társadalmi barátság kontra barátságtalanság csapatai közül melyikbe állunk be. Ezt a döntést kinek-kinek a szíve diktálja – figyelmeztetett a videokonferencián a Szentatya.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése