2015. augusztus 24., hétfő

Ferenc pápa Úrangyal imádsága: A hűség Isten iránt, az egy személy iránti hűség



Ferenc pápa Úrangyal imádsága: A hűség Isten iránt, az egy személy iránti hűség


A hívek színesben, transzparenseikkel - ANSA

Csalódás Jézusban, a nem győzedelmes Messiásban

Ferenc pápa a vasárnapi déli Úrangyala imádsága előtt mondott beszédében a napi evangéliumot elemezte. „Befejeződik ma a János evangélium hatodik fejezetének az olvasása, Jézusnak az „élet Kenyeréről” szóló beszédével, melyet a kenyér- és halszaporítás másnapján mondott el. A beszéd végére lelohad az előző nap nagy lelkesültsége, mert Jézus az mondta, hogy ő a mennyből alászállott Kenyér és hogy testét ételként, vérét italként adja oda, egyértelmű utalással az életáldozatára. Ezek a szavak csalódást keltettek a népben, amely őt, aki nem győz, méltatlannak találta a Messiásságra: Néhányan úgy tekintettek Jézusra, mint egy Messiásra, akinek úgy kellett  szólni és cselekedni, hogy az sikeres legyen, mégpedig azonnal! De éppen ebben hibáztak, ahogy a Messiás küldetését értelmezték. Az apostoloknak sem sikerült elfogadni azt a nyelvezet, a Mester nyugtalanító nyelvezetét. A mai szakasz az ő nehézségüket hozza: „Kemény beszéd ez! – mondják – Ki fogadhatja el?” (Jn 6,60).
Jézus megértésének kulcsa: az isteni eredete…
Valójában ők jól megértették Jézus beszédét. Olyannyira jól, hogy nem akarják már tovább hallgatni, mert válságba sodorja a gondolkodásmódjukat. Jézus szavai válságot okoznak nekünk, válságot például evilág szelleme, a világiasság előtt. Ám Jézus kulcsot ad a nehézség legyőzéséhez, olyan kulcsot, mely három elemből áll. Az első, az ő isteni eredete! Ő leszállott a mennyből és visszatér oda, ahol korábban volt (62 vers).
…a Szentlélek működése révén
A második: Szavait csak a Szentlélek működésén keresztül lehet megérteni, aki „éltet” (Jn 6,63). És valóban a Szentlélek az, aki megérteti velünk Jézust. Harmadszor: szavaik értetlenségének igazi oka a hit hiánya: „Vannak köztetek, akik nem hisznek” (Jn 6,64) – mondja Jézus. „Attól fogva ugyanis sokan visszahúzódtak tőle” (Jn 6,66). Ezen hiányosságokkal szemben Jézus nem tesz engedményeket és nem tompítja szavait, sőt egy pontos választásra indítja őket: vele lenni, vagy elkülönülni tőle, és ezt mondja a tizenkettőnek: „Ti is el akartok menni?” (Jn 6,67).
Az igazi kérdés: Kihez menni?
Péter ezen a ponton tesz hitvallást a többi apostol nevében: „Uram, kihez  mennénk? Neked örök életet adó igéid vannak! (Jn 6,68). Nem azt mondja – pontosított a pápa: Hová mennénk?, hanem azt hogy „Kihez mehetnénk? „Az alapvető probléma nem elmenni és abbahagyni a megkezdett vállalkozást, hanem ez a kihez menni?
A hűség az Istenhez, az egy személyhez való hűséget jelent
Jézusnak a Péterrel folytatott beszélgetéséből megértjük, hogy a hűség az Istenhez, az egy személyhez való hűséget jelent, mellyel megkötjük magunkat, hogy együtt járjuk ugyanazt az utat.  És ez a személy Jézus Krisztus. Mindaz, ami a világban a miénk, nem elégíti ki a végtelen utáni éhségünket. Szükségünk van Jézusra, hogy vele legyünk, hogy az asztaláról együnk az örök élet igéiből. Jézusban hinni azt jelenti, hogy őt tesszük az életünk központjává. Krisztus nem egy járulékos elem: ő az „élő kenyér”, a nélkülözhetetlen táplálék. Hozzá kötődni a hit és szeretet igazi kapcsolatában, nem jelenti azt, hogy meg vagyunk láncolva,  hanem hogy a legszemélyesebben szabadok vagyunk
Ki nekem Jézus?
Mindenki megkérdezheti magától most: Ki nekem Jézus? Egy név? Egy eszme?  Csupán egy történelmi személy? Vagy valóban olyan személy, aki szeret engem, aki az életét adta oda értem és velem együtt jár?”. Ki neked Jézus? Vele jársz? Törekszel megismerni a Szavát? Olvasod az evangéliumot, annak egy-egy szakaszát minden nap, hogy megismerd Jézust?  Zsebedben, táskádban hordod-e a kicsi evangéliumot, hogy bárhol olvashasd? Mert hiszen minél inkább vele vagyunk, annál inkább növekszik a vágyunk, hogy vele  maradjunk. Most arra kérlek titeket udvariasan, tartsunk egy kis szünetet és csendben mindenki, a szíve mélyén, tegye fel a kérdést magának: Ki nekem Jézus? Csendben, mindenki válaszoljon a szívében: Ki nekem Jézus? (Csend!)
Szűz Mária segítsen bennünket, hogy  mindig menjünk Jézushoz, hogy megtapasztaljuk azt a szabadságot, amit ő ad nekünk és ami megengedi, hogy megtisztítsuk a választásainkat a világias rárakódásoktól és a félelmektől – mondta Ferenc pápa, majd a hívekkel együtt elimádkozta az Úrangyala imádságot és áldást adott.
Felhívás Ukrajnáért
Ferenc pápa az Angelus után szólt az ukrán helyzetről: „Mélységes aggodalommal követem a kelet-ukrajnai konfliktust, mely ismét kiéleződött az utóbbi hetekben. Szívből jövő felhívást teszek ismét, hogy tartsák tiszteletben az elfogadott kötelezettségeket, hogy elérkezzenek a megbékéléshez a szervezetek és a jóakaratú emberek segítségével és hogy válaszoljanak az országban a humanitárius szükségletekre. Az Úr adjon békét Ukrajnának, és készítse fel arra, hogy holnap megtarthassa nemzeti ünnepét. Köszöntötte Ferenc pápa a római észak-amerikai kollégium új diákjait, akik tanulmányaik megkezdésére érkeztek Rómába. Végül ismét a zarándokok emlékezetébe idézte, hogy ezen a héten ne feledkezzenek meg feltenni a kérdést magunknak: Ki nekem Jézus?”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése