2015. augusztus 12., szerda

Évközi tizenkilencedik hét szerdája




Évközi tizenkilencedik hét szerdája




A tegnapi rész folytatásaként ismét a közösség életét irányító szabályokat fogalmaz meg Jézus. Az Úr szájából elhangzó kijelentések arra utalnak, hogy az evangélium megírásának idején, azaz néhány évtizeddel a Krisztus-eseményt követően már vannak keresztény közösségek, s ezek élete nem mentes a nézeteltérésektől. A krisztusi közösség tagjai az életszentségre törekszenek, de nem szentek, ők is követnek el hibákat, bűnöket. Jézus tanácsai arra vonatkoznak, hogy az ilyen helyzetekben miként kell viselkedni, szem előtt tartva a másik javulását.
A tanítás így kezdődik: „ha testvéred vétkezik ellened” (Mt 18,15). Úgy tűnik, hogy itt két személy közti esetről, sértésről, bűnről van szó. Néhány régi Szentírásban viszont hiányzik az „ellened” szó, tehát általánosabb a megfogalmazás, azaz a sértés, a bűn nem konkrétan egy másik személyt érint, hanem akár többeket, a közösséget is. Mindez jobban illeszkedik abba a sorozatba, amit Máté evangélista összefoglal a közösség életére vonatkozóan, s ennek fényében jobban érthető az is, hogy miért tartozik a vitás kérdés eldöntése a közösség illetékességébe.
Személyes bűneinknek van közösségi vonatkozása is, mert azok rossz fényt vetnek a közösségre, az Egyházra, amelyhez tartozunk. Fogadjuk el a közösség tagjainak szeretetteljes figyelmeztetését!
© Horváth István Sándor
Imádság:

Élő Isten, jöjj és alakítsd lelkünket Lelked templomává. Szentelj meg minket, Urunk! Kereszteld meg egyházadat a Tűzzel, hogy az egyházszakadások megszűnjenek, és egyházad, mint az igazság oszlopa és támasza álljon a földön. Áraszd mindnyájunkra a Szentlélek adományait: a testvéri szeretetet, az örömöt, a békét, a jóságos türelmet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése