2015. augusztus 11., kedd

Béke Világnap 2016: „Győzd le a közönyt és szerezd meg a békét”



Béke Világnap 2016: „Győzd le a közönyt és szerezd meg a békét”


Ferenc pápa szabadon enged egy galambot, Sri Lanka - ANSA

Ferenc pápa közzé tette a 2016. január elsejére, a 49. Békevilágnapra készülő üzenetének témáját: „Győzd le a közönyt és szerezd meg a békét”. Ez lesz pápasága harmadik békevilágnapi üzenete. A korunk csapásai iránti közöny a béke hiányának egyik alapvető oka. Ma, a közöny gyakran összekapcsolódik az individualizmus különböző formáival, amelyek elszigeteltséget, tudatlanságot, önzést, valamint az érdeklődés és az elköteleződés hiányát okozzák. Az információ növekedése önmagában nem jelenti a figyelem növekedését is a problémák iránt, ha nem követi a szolidaritáson alapuló lelkiismereti nyitottság. Ezért tehát alapvetően fontos az a hozzájárulás, amelyet a család mellett a nevelők, a tanárok, a kultúra képviselői, a média-szakemberek, az értelmiségiek és a művészek adhatnak. A közömbösséget csak úgy győzhetjük le, ha közösen válaszolunk e kihívásra.
Építsük ki a felelősségtudatot és tudatosságot a komoly problémák és kihívások iránt
A békén dolgozni kell: ez nem olyasvalami, amit erőfeszítések, az értelem és a szív megtérése, a kreativitás és a vitában való pozitív elkötelezettség nélkül is el lehet érni. Ehhez sürgősen arra van szükség, hogy kiépítsük a felelősségtudatot és tudatosságot a komoly problémák és kihívások iránt, amelyek korunkat sújtják. Ilyenek pl. a fundamentalizmus, az intolerancia, a mészárlások, a hit és etnikai alapon végrehajtott üldözések, a szabadság figyelmen kívül hagyása, a népek jogainak elpusztítása, az emberek kizsákmányolása, akiket alávetnek a rabszolgaság, a korrupció, a szervezett bűnözés különböző formáinak, a háború és a menekültek, az erőszakkal kitelepített személyek helyzete. A tudatosság megteremtésének egyben lehetőségeket is kellene keresnie a gonosz elleni küzdelemre: a jog kultúrájának megteremtése, a párbeszédre és az együttműködésre nevelés ebben az összefüggésben a konstruktív válaszadás alapvető formái.
Építsük a békét a modern rabszolgaság formái elleni küzdelem által
A béke építésének, a közöny leküzdésének mindennapi tevékenysége a modern rabszolgaság formái terén végezhető. Ennek szentelte Ferenc pápa a 2015. január 1-jére írt békevilágnapi üzenetét, amelynek címe: „Már nem rabszolgák, hanem testvérek vagytok”. Folytatnunk kell ezt az elkötelezettséget megnövekedett tudatossággal és együttműködéssel.
Együtt építsünk egy tudatosabb és irgalmasabb, szabadabb és igazságosabb világot
A béke akkor lehetséges, ha minden ember jogait elismerjük és tiszteljük a szabadság és az igazságosság jegyében. A 2016-ra szóló üzenet célja, hogy minden jóakaratú ember számára kiindulási pont legyen, különösen is azok számára, akik a nevelés, a média, a kultúra területén dolgoznak, hogy mindegyikük lehetőségeik és legjobb törekvéseik szerint együtt építsenek egy tudatosabb és irgalmasabb, szabadabb és igazságosabb világot.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése