2015. július 15., szerda

P. Lombardi a pápa latin-amerikai útjáról



P. Lombardi a pápa latin-amerikai útjáról


Ferenc pápa és Lombardi atya a repülőgépen Dél-Amerikából Róma felé - ANSA

Rádiónk olasz nyelvű szerkesztőségének munkatársa interjút készített P. Federico Lombardi főigazgatónkkal Ferenc pápa latin-amerikai útjáról.  Most néhány gondolatot kiemelünk ebből az interjúból.
P. Lombardit, aki végigkísérte a Szentatyát a három országban, főleg a nép lelkesedése ragadta meg:  jelenléte a pápa  városba érkezésekor már a utak mentén és főleg a szentmiséken, a légkör, a nagy szeretet és a hit. A pápa ezt tökéletesen megértette, hiszen már ismerte Latin-Amerika népét: a jó pásztor ismeri juhait, közöttük van, nem zavarja a nyáj szaga, ahogy maga mondta. Pontosan ez a viszonya a néppel indítja arra, hogy a lelkipásztoroknak is ezt ajánlja: legyenek közel híveikhez, ne legyenek idegenek a személyek számára.  Ezt nagyon erősen látták, megtapasztalták Ferenc pápa mostani látogatása során.
A pápa üzenete bátorítás volt
A pápa hangoztatta e földrész fiatalságát, amely reménységre sarkall bennünket: az új energiákat átadhatják más földrészeknek is. Megtapasztalták a pápa nagyrabecsülését és szeretetét a nép iránt: nem úgy tekintett rájuk mint alulfejlett népre vagy személyekre, akiket elsősorban kívülről jövő karitatív segítséggel kell támogatni emberi és lelki fejlődésük előmozdítására, hanem sorsuk főszereplőinek tekinti őket fejlődésük és útjuk során. A pápa üzenete bátorítás volt számukra emberi, lelki és egyházi fejlődésük támogatására, jobb jövőjük építésében.
Figyelemmel kell lennünk a szegényekre
A repülőn tartott sajtókonferencia alatt egyes újságírók, megjegyezték, hogy a pápa sokat beszélt a szegényekről, a népi mozgalmakról, de keveset a középosztályról. P. Lombardi a pápa válaszát idézte: „Van igazság ebben a megfigyelésben…Reflektálnom kell erre, számolnom kell vele.” P. Lombardi hozzáfűzte:   Ha a világban végbement fontos változásokat  - a gazdaságban és a világ kormányzásában  - nézzük, és azt, hogy hol kell sürgősen változtatni, akkor igazat kell adnunk a pápának: figyelemmel kell lennünk a szegényekre, amit ő folyton ismétel. Nemcsak az evangélium sürgetése ez, hanem az emberi bölcsesség is megjelöli, hogy mit kell sürgősen változtatni egy igazságosabb emberiség építéséhez.
A számtalan probléma szükségessé teszi a világméretű változtatásokat
Kétségtelen, hogy a „középosztálynak” is van, lehet alapvető szerepe egyes országokban. De ha a világot a maga egészében tekintjük, ahogy ezt Ferenc pápa teszi, a gonoszság, a szenvedés helyzeteit: a számtalan probléma szükségessé teszi a világméretű változtatásokat, és ezeknek lehetséges főszereplői, aktív művelő éppen azok lehetnek, akik nehéz helyzetekben élnek: nem erőszakkal, hanem a szolidaritás és az igazságosság növelésével. Ferenc pápa visszatérése saját földrészére és reflexiói e téren fontos segítséget jelentenek a világegyház és az emberiség számára.

 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése