2015. július 18., szombat

Ferenc pápa üzenete: Halljuk meg a bányászat áldozatainak kiáltását



Ferenc pápa üzenete: Halljuk meg a bányászat áldozatainak kiáltását

Istenhez csatlakozva halljuk meg a kiáltásukat címmel tartanak július 17. és 19. között tanácskozást Rómában a vatikáni dikasztérium és az „Egyház és Bányászat” latin-amerikai hálózat szervezésében. A Vatikáni Rádió tudósítása.

Az emberi méltóság tiszteletben tartása az első lépés a bányászati tevékenység által sújtott közösségek kiáltásának befogadásához és közvetítéséhez. Ez az egyik gondolata Ferenc pápa levelének, amelyet Peter Turkson bíborosnak, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnökének küldött.
Ferenc pápa arra hív, hogy közvetítsük azon családok, közösségek kiáltását, akik közvetlenül vagy közvetve szenvednek a bányászati tevékenység nagyon gyakori, negatív következményeitől. Továbbítsuk kiáltásukat az elvesztett földterületekért, a föld gazdagságának kitermelése miatt, amely paradox módon nem hozott gazdagságot a helyi szegény lakosságnak, tehát ez a fájdalom kiáltása az erőszak, a fenyegetés, a korrupció miatt.

Ez a felháborodás és a segítségkérés kiáltása is az emberi jogok megszegése miatt, amelyeket látványosan vagy diszkréten megsértenek a lakosság egészsége, a munkakörülmények terén, amely a rabszolgasághoz és az emberkereskedelemhez vezet, elősegítve a prostitúció tragikus jelenségét. A szomorúság és a tehetetlenség kiáltása is ez a víz, a levegő és a talaj szennyezése miatt. A meg nem értés kiáltása ez, mert hiányzik a polgári, helyi és nemzeti hatóságok részéről a szándék, hogy bevonják a folyamatba és támogassák az érintett közösségeket, pedig alapvető kötelezettségük lenne a közjó előmozdítása.

Ferenc pápa hangsúlyozza a Laudato si enciklikájában megfogalmazott felhívását: együtt kell működni közös otthonunk védelmében, szembe szállva a környezeti pusztulás drámai következményeivel a legszegényebbek és a kirekesztettek életében és előrelépve egy átfogó, befogadó és fenntartható fejlődés felé (vö. n. 13). A bányászati szektornak kétségtelenül radikális paradigmaváltásra van szüksége, hogy javítsa a helyzetet számos országban. Ehhez hozzájárulhatnak a multinacionális cégek anyaországainak kormányai, a bányákat működtető vállalkozók és befektetők, a helyi hatóságok, amelyek felügyelik a kitermelést, továbbá a bányászok és képviselőik, a nemzetközi értékesítők és közvetítők, a nyersanyag piacon kereskedők és a fogyasztók, akik számára a bányászat történik.

Mindannyian arra kaptak meghívást, hogy olyan viselkedést alakítsanak ki, amely abból a tényből indul ki, hogy egyetlen emberi család vagyunk, hogy „minden összefügg és, hogy életünk és a természettel való kapcsolatunk megfelelő gondozása elválaszthatatlan a testvériségtől, az igazságosságtól és a hűségtől, amely másokhoz köt bennünket” (uo. 70). Az emberi méltóságból kiindulva lehet létrehozni azt a kultúrát, amellyel szembe nézhetünk a jelenlegi válsággal – zárul Ferenc pápa üzenete.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése