2015. július 26., vasárnap

Ferenc pápa üzenete az AIDS Társaság konferenciájára



Ferenc pápa üzenete az AIDS Társaság konferenciájára

Együtt győzhetünk – üzente Ferenc pápa a Nemzetközi AIDS Társaság által július 19. és 22. között tartott konferenciára a kanadai Vancouverbe. A Vatikáni Rádió tudósítását olvashatják.

A Szentatya buzdítja és nagyra értékeli azokat, akik terápiákkal és megelőzéssel életeket mentenek. Ők tanúsítják, hogy lehetséges pozitív eredményeket elérni, ha a társadalom minden szektora összefog egy közös cél érdekében. A pápa imádkozik, hogy a gyógyszertan, a terápia és a kutatás területén elért haladáshoz társuljon az ember tiszteletének előmozdítása. Emlékeztet, hogy minden ember Isten szeretett gyermeke.
A pápai üzenet címzettje a Gondviselés Nővérei által alapított vancouveri Szent Pál Kórház AIDS-központja. A katolikus intézmény kiemelkedik az AIDS kezelésében, élen jár a tudományos kutatásban. Bizonyították, hogy a korai diagnosztika és a HIV-fertőzöttek kezelése nemcsak életet ment, de 96 százalékban hatékony a betegség további terjedésének megelőzésében. A legutóbbi kutatások szerint az antiretrovirális gyógyszerek szedése nemcsak fenntartja a HIV-betegek egészségi állapotát, hanem alapvető szerepet játszik a megelőzésben is. A terápiák csökkentik a vírusok arányát és szaporodásukat meggátolva megakadályozhatják a fertőzést.
Az idei konferencia alapvető témája a következő volt: A megelőzés, mint kezelés. Nemzetközi szakértők szerint az AIDS 2030-ra már nem jelent majd egészségügyi vészhelyzetet, ha a HIV-fertőzöttek 90 százaléka megfelelő kezeléshez jut. E célkitűzés megvalósításához mobilizálásra van szükség a legszegényebb lakosság érdekében, hiszen közülük sokan eddig még nem részesülnek az AIDS-ellenes kezelésekben. Jelenleg 15 millióan jutnak hozzá ezekhez, 22 millió betegnek azonban nincs hozzáférése a gyógyszerekhez, sokan közülük pedig nem is tudják, hogy fertőzőek.
A Nemzetközi Karitász AIDS-elleni tanácsosa, Robert Vitillo prelátus a tanácskozáson bemutatta a katolikus szervezeteknek a betegség ellen tett erőfeszítéseit, különösen is a Szaharától délre fekvő afrikai területen, amely továbbra is a vírus epicentruma. A Katolikus Segélyszolgálatok (CRS) kilenc év alatt tíz országban koordinálta a segélyek eljuttatását. Több mint 740 millió dollárt különített el az amerikai segélyterv keretében az AIDS kezelésére és 713 ezer embert kezel eredményesen. Vitillo prelátus beszámolt a Dream (Álom) projekt jelentős eredményeiről, amelyet a Sant’Egidio Közösség működtet számos afrikai országban.
Általában az egyház nagy elkötelezettséget vállal ezen a téren. Az AIDS-betegek gyógyításával foglalkozó intézmények több mint 25 százaléka katolikus világszerte. Ezáltal az egyház az államok első partnerévé vált a betegség elleni küzdelemben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése