2015. július 19., vasárnap

Ferenc pápa: Jézus teljesen átérzi a fáradt apostolok helyzetét



Ferenc pápa: Jézus teljesen átérzi a fáradt apostolok helyzetét

Július 19-án délben az úrangyala előtt Ferenc pápa a jó pásztorról elmélkedett, aki a „szív szemével” néz az emberekre, utána pedig megemlékezett latin-amerikai útjáról is.

Kedves testvéreim, jó napot kívánok! Látom, bátrak vagytok, hogy ilyen melegben is eljöttetek ide a térre.
A mai evangélium arról számol be, hogy missziós útjukról visszatérve az apostolok elégedettek, ugyanakkor el is fáradtak. Jézus pedig teljesen átérezve, mi van bennük, egy kis pihenésre szeretne alkalmat adni nekik, ezért egy félreeső helyre viszi őket, hogy pihenhessenek egy kicsit (Mk 6,31). „De sokan látták, amikor elindultak, és kitalálták szándékukat, […] és megelőzték őket” (33. vers). Ekkor az evangélista egyedülállóan éles képet ad nekünk Jézusról, mondhatni „lefényképezi” Jézus szemét és pontosan rátapint szívének érzéseire: „Amikor [Jézus] kiszállt a bárkából és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok, ezért tanítani kezdte őket sok mindenre” (34. vers).
Vegyük elő azt a három igét, amelyek e fényképet kísérik: látta, megesett rajtuk a szíve, tanítani kezdte. Kijelenthetjük, hogy ezek a pásztort jellemző igék. Az első és a második mindig együtt jár Jézus magatartásában: az ő tekintete ugyanis nem a szociológusé és nem a fotóriporteré, mert ő mindig a „szív szemével” néz. Ez a két ige, látta és megesett rajtuk a szíve, ezek teszik Jézust jó pásztorrá. Az őt eltöltő együttérzés nem pusztán emberi érzelem, hanem a Messiás elérzékenyülése, akiben Isten gyengéd szeretete megtestesült. Ebből az együttérzésből fakad Jézusnak az a vágya, hogy szavának kenyerével táplálja az embereket.
Kértem az Urat, hogy Jézusnak, a jó pásztornak Lelke vezessen apostoli utamon, amelyet az elmúlt napokban Latin-Amerikában tettem, és amely lehetővé tette, hogy meglátogassam Ecuadort, Bolíviát és Paraguayt. Egész szívemből hálát adok Istennek ezért az adományáért. Ismételten szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet ezen országok hatóságainak a fogadtatásért és az együttműködésért. Nagy szeretettel mondok köszönetet püspöktestvéreimnek, a papoknak, a megszentelt személyeknek és az egész lakosságnak meleg szeretetükért, amellyel részt vettek az eseményeken. Ezekkel a fivéreimmel és nővéreimmel dicsértem az Urat csodás tetteiért, amelyeket Isten népében végbevitt utam során azokon a földeken, valamint azért a hitért, amely Isten népének életét és kultúráját éltette és élteti. Dicsértük őt azokért a természeti szépségekért is, amelyekkel azokat az országokat gazdagította. A latin-amerikai földrésznek nagy belső lehetőségei vannak mind emberi, mind spirituális szempontból, őrzi a mélyen gyökerező keresztény értékeket, de súlyos szociális és gazdasági nehézségekkel is küszködik. E nehézségek megoldása érdekében az egyház azon van, hogy mozgósítsa közösségei spirituális és morális erőit, együttműködve a társadalom minden egészséges szereplőjével. A nagy kihívások tekintetében, melyekkel az evangélium hirdetésének szembe kell néznie, arra hívtam a híveket, hogy az Úr Krisztusból merítsék azt a kegyelmet, amely üdvözít, erőt ad a keresztény tanúságtételhez és Isten szavának terjesztéséhez, hogy azoknak a népeknek a kiváló vallásossága mindig hűséges tanúságtétel legyen az evangéliumról.
Szűz Mária anyai közbenjárására bízom ennek a felejthetetlen apostoli útnak a gyümölcseit, őt ugyanis Guadalupei Miasszonyunk néven egész Latin-Amerika mennyei pártfogójaként tiszteli.


Ferenc pápa szavai az úrangyala (Angelus) után:

Kedves testvéreim!
Szívből köszöntelek mindnyájatokat, rómaiakat, zarándokokat egyaránt!
Különösképpen is köszöntöm a Spanyolországból, a Pamplona–Tudela egyházmegyéből érkezett fiatalokat.
Köszöntöm a Názáreti Szent Család Nővéreit, akik egyetemes káptalanjukat tartják Rómában, köszöntöm az Offanengo-Casalbuttano-i zenekart, a Vigo Cavedinéből érkezett kórust, a trentói Convento di Arco önkéntes fiataljait, a Meana Sardóból érkezett fiatalokat, a pomeziai INPS által szervezett vakáción résztvevőket, valamint a mellaredói és a rivaléi Actio Catholica fiataljait.
Szép vasárnapot kívánok mindnyájatoknak! Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Finom ebédet! A viszontlátásra!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése