2015. július 29., szerda

Évközi tizenhetedik hét szerdája



Évközi tizenhetedik hét szerdája


A Jeruzsálemhez közeli Betániában élt Jézus barátja, Lázár és az ő két nővére, Mária és Márta. Lázár betegségét a nővérek megüzenték Jézusnak, de ő csak néhány nap múlva érkezik meg hozzájuk, ekkorra azonban már Lázár meghalt, négy napja a sírban volt. Jézus érkezését, Mártával való találkozását, kettejük beszélgetését írja le a mai evangélium, Szent Márta emléknapján.
Márta így fogadja Jézust: „Ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem!” (Jn 11,21). Fájdalom, keserűség, reménytelenség, a megváltoztathatatlanba való beletörődés sugárzik szavaiból. Azt gondolja, hogy a halálon nem lehet változtatni. Talán egy kis vádaskodást is érzünk szavaiban: ha korábban érkezett volna Jézus, még megmenthette, meggyógyíthatta, életben tarthatta volna testvérét. De most már késő, már ő sem tud segíteni. Mennyire emberi Márta gondolkodása! És amikor az Úr a testvére feltámadásáról beszél neki, akkor is megmarad az emberi gondolkodás szintjén és a végső feltámadásra gondol.
Ezt az emberi gondolkodást messze felülmúlja Isten cselekedete. Jézus a sírhoz megy és feltámasztja, visszahívja az életre Lázárt. Olyat tesz, amire Márta nem számított és mások sem.
Erősítse a feltámadásban való hitünket és az örök életbe vetett reményünket ez a történet! Istennek hatalma van ahhoz, hogy új életet, örök életet ajándékozzon nekünk.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Uram, hiszek szívednek, hiszem küldetésedet! Tudom, hogy Mester vagy és minden szívet magadhoz vonzol. Hiszek szeretetednek, és tudom, azért izzó a szíved, hogy a világot lángra gyújtsa, Hiszem, Uram, igen, a kezemmel fogom, hogy a világnak kell a te szíved. Uram, kérlek, gyújts meg sokakat, hadd fogjon tüzet szívünkön a szíved, hadd égjen, világítson lelkünk. Válassz, Uram, égő emberlelkeket, s mutasd meg bennük a te utadat. Add, Uram, hogy a te szolgáid megnyissák bennem az élő vizek forrását, S hogy általuk életem értékesebb és gazdagabb legyen.
Prohászka Ottokár 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése