2015. július 26., vasárnap

Évközi tizenhatodik hetének péntekje



Évközi tizenhatodik hetének péntekje


A magvetőről szóló példabeszéd magyarázatában Jézus felsorolja, hogy hányféle veszély fenyegeti azokat, akik hallgatják Isten üzenetét. Egyesek szívéből a gonosz kitépi az igazság tanítását, másokban nem ver mély gyökeret a tanítás és a nehézségek idején elpártolnak attól, továbbá vannak olyanok, akikben terméketlen marad a tanítás, mert fontosabb számukra a földi világ szeretete, mint az örök életre vezető isteni üzenet. És természetesen vannak olyanok, akik a tanítást hallgatják, megszívlelik és életre is váltják.
A tanítás különféle fogadtatásait három területre vonatkoztathatjuk. Először Jézus tanítására, aki maga is megtapasztalta, hogy szavait egyesek rosszindulattal, ellenséges érzülettel hallgatják. Másodszor az apostoli időkre is érvényes, hiszen az apostolok igehirdetésük során visszautasítással is találkoztak, s ez a tapasztalat szintén megjelenhetett az evangélisták leírásában. Harmadszor pedig az Egyház igehirdetésére jellemző a visszautasítás az évszázadok során. A negatív fogadtatás mellett azonban mindhárom területen megmutatkozik a pozitív is, azaz az elfogadás. Jézust elragadtatással hallgatják a tömegek, az apostolok megtapasztalják, hogy ha Jézus nevében tanítanak, akkor annak hatása van az emberekre, és az Egyház igehirdetése is eredményt hoz, ha hűséges marad az Úr szavához.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Urunk, Jézus Krisztus, világ világossága és híveid vigasza, nyisd meg szemünket üzeneted számára. Az évek folyamán sok hang és szó jut el fülünkhöz, és mi emberek oly gyakran bolyongunk és tévelygünk. Nálad vannak egyedül az örök élet igéi! Add, hogy megnyitottak legyünk igazságod iránt. Hadd tudjunk tisztelettel meghajolni titkaid előtt! Erősítsd bennünk az örökkévalóság fényessége utáni vágyat, amelyben minden titok megoldódik. Csak akkor fogjuk megtudni, ki voltál te, és hogy mi történt körülöttünk.
J. K. Lavater



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése