2015. május 22., péntek

Húsvét hetedik hetének péntekje



Húsvét hetedik hetének péntekje


Háromszor hangzik el ugyanaz a kérdés. Jézus háromszor kérdezi ugyanazt Péter apostoltól. Péternek háromszor kell válaszolnia, megvallani szeretetét az Úr iránt. Az ismételt kérdezés azt mutatja, hogy Jézus több szeretetet vár Pétertől, mint a többiektől. Ezt vehetjük úgy, hogy háromszori tagadását teszi jóvá Péter azzal, hogy háromszor vallja meg szeretetét. De értelmezhetjük úgy is, hogy ő a korábbiakban is kimutatta már az Úrhoz való ragaszkodását, szeretetét és hitét, lelkesedése Jézus iránt nagyobb lehetett a többi apostolénál.
A háromszori szeretet megvallás bevezeti azt, hogy Jézus milyen különleges feladatot bíz Péterre. Akiben nagyobb a szeretet, annak több lesz a feladata, nagyobb lesz a felelőssége. Ennek megfelelően Péter kapja meg elsőként a krisztusi közösség, az Egyház vezetését. Lényeges elem itt, hogy a Jézus iránti szeretet alapozza meg Péter vezetői feladatát. Nem arra kíváncsi, hogy szereti-e apostola az embereket, hanem hogy őt szereti-e. Az Úrnak nem az a fontos, hogy Péter odaadja-e életét az emberekért, hanem hogy kész-e Jézusért élni és meghalni.
Amikor a hívek imádkoznak püspökükért, papjaikért vagy az egyházi vezetőkért, akkor elsősorban azt kérjék Istentől, hogy napról napra növekedjen bennük a Krisztus iránti szeretet és ebből fakadjon hivatásuk hűséges teljesítése.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Mindenható, irgalmas Istenünk, Te megadtad nekünk, embereknek az üdvösség és örök élet ajándékát. Tekints ránk kegyesen, és erősítsd meg lelkünket, melyet Te alkottál. Add, hogy halálunk órája a kegyelem állapotában találjon, és szent angyalaid kísérjenek minket, Teremtőnk a te színed elé. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése