2015. május 2., szombat

Ferenc pápa: Szolidaritással győzzük le a problémákat



Ferenc pápa: Szolidaritással győzzük le a problémákat

Május 2-án, szombaton délelőtt találkozott Ferenc pápa a vatikáni VI. Pál-teremben a dél-olaszországi Isernia-Venafro egyházmegye hétezer hívével, akik ezzel a zarándoklatukkal köszönték meg a tavalyi pápalátogatást – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Rómától délre, százötven kilométer távolságra fekvő, sok nehézséggel küzdő térség egyike azoknak az olasz peremvidéknek, melyek sorsát Ferenc pápa a szívén viseli. A hívekhez intézett beszédében a pápa ismét emlékeztette őket a térségben tapasztalható nagy munkanélküliségre, mely főként a fiatalokat érinti, illetve a megfelelő szolgáltatások hiányára, például az egészségügyi ellátás és az idősek gondozásának hiányosságaira. Ferenc pápa szerint ezekkel az aggasztó jelenségekkel szemben általános mozgósításra van szükség, mely „a lakosság erőfeszítéseit egyesíti a közintézmények és magánvállalkozások kezdeményezéseivel”.

A pápa utalt az új missziós lendületre is, melynek jele az egyházmegye kezdeményezésére indított jubileumi Celesztiánus-év, mely lehetőséget kínál a Krisztushoz való visszatérésre, az Istennel és a felebaráttal történő kiengesztelődésre. „Ez az egyházmegyei jubileum felkészít benneteket arra, hogy a most meghirdetett, rendkívüli szentévbe, az irgalmasság szentévébe bekapcsolódjatok plébániai szinten is… Minden plébánia legyen az evangélium hallgatásának és hirdetésének a kiemelt helye, az imádság háza az Eucharisztia körül!” – buzdította a híveket a Szentatya.
Szent V. Celesztin 1215 körül született az olaszországi Molise tartományban. 1294-ben választották meg pápának. Ő volt a történelemben az első pápa, aki néhány hónappal később önként lemondott hivataláról. 2014. július 5-én, Iserniában tett látogatása során Ferenc pápa kihirdette az egyházmegyei jubileumi év megnyitását.
Amikor pedig úgy tűnik, hogy a jelenlegi nehézségek elhomályosítják a jövő távlatait, akkor elérkezett a keresztény reménység pillanata – tette hozzá. Ennek a reménynek az alapja a feltámadt Úr és a remény kísérője a leginkább rászorulók iránti karitatív erőfeszítés.
Ferenc pápa végül a fiatalokat arra szólította fel, hogy szolidaritással győzzék le a problémákat az őket körülvevő világban, az iskolában, a munkahelyen és a családban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése