2015. május 3., vasárnap

Ferenc pápa: A Jézussal való belső egység nélkül terméketlen az életünk!



Ferenc pápa: A Jézussal való belső egység nélkül terméketlen az életünk!

Május 3-án délben a Regina Coeli imádság előtt Ferenc pápa a szőlőtőről és szőlővesszőkről szóló evangéliumi szakaszról elmélkedett. Hiteles keresztény életet egyedül akkor élhetünk, ha egyre mélyebb kapcsolatot ápolunk Jézussal.

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

A mai evangélium az utolsó vacsora közben állítja szemünk elé Jézust, amikor már tudja, hogy halála közel van. Elérkezett az ő „órája”. Utoljára van együtt tanítványaival, ezért jól eszükbe kíván vésni egy alapvető igazságot: ha testileg nem is lesz többé velük, ők újfajta módon egységben maradhatnak vele, és így sok gyümölcsöt hozhatnak. Mindnyájan egységben maradhatunk Jézussal egy új módon. Ha viszont valaki elveszítené ezt a vele való egységet, kapcsolatot, akkor terméketlenné, sőt kártékonnyá válna a közösség számára. Hogy megjelenítse ezt a valóságot, a vele való kapcsolat új módját, Jézus a szőlőtő-szőlővesszők képét használja, és ezt mondja: „Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők” (Jn 15,4–5). Ezzel a képpel tanítja meg nekünk, hogyan maradjunk őbenne, hogyan legyünk egyek vele, még ha ő fizikailag nincs is jelen.

Jézus a szőlőtő, és rajta keresztül áramlik – mint fában a nyirok – a szőlővesszőkhöz Isten szeretete, a Szentlélek. Mi tehát szőlővesszők vagyunk, Jézus ezzel a példázattal akarja megértetni velünk, mennyire fontos, hogy egységben maradjunk vele. A szőlővesszők önmagukban nem elégségesek, teljesen a szőlőtőtől függnek, ahol életük forrása van. Ez érvényes ránk, keresztényekre. A keresztséggel beoltattunk Krisztusba, tőle kaptuk meg ingyenesen az új élet ajándékát, és vitális kapcsolatban maradhatunk Krisztussal. Ehhez hűnek kell lennünk keresztségünkhöz, el kell mélyítenünk az Úrral való barátságot az imádság által – a mindennapi imádság által –, szavának hallgatása és befogadása által – olvasnunk kell az evangéliumot –, a szentségekhez, különösen az Eucharisztiához és a bűnbocsánat szentségéhez való járulás által.

Aki benső egységben van Jézussal, eltelik a Szentlélek ajándékaival, amelyek Szent Pál felsorolásában a következők: „szeretet, öröm, béke, türelem, szívélyesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás” (Gal 5,22); következésképpen sok jót tesz felebarátjának és a társadalomnak, keresztény emberként él. Ezekről a magatartásformákról lehet ugyanis felismerni, hogy valaki igazi keresztény, ahogyan egy fa gyümölcseiről ismerhető fel. Csodálatosak a gyümölcsei ennek a Jézussal való mélységes egységnek: a Lélek kegyelme egész személyünket átalakítja: lelkünket, értelmünket, akaratunkat, érzelmeinket és testünket is, hiszen test és lélek egysége vagyunk. Új létmódra teszünk szert, Krisztus élete lesz a miénk: úgy tudunk gondolkodni, ahogyan ő, úgy tudunk cselekedni, ahogyan ő, Jézus szemével tudjuk látni a világot és a dolgokat. Következésképpen úgy tudjuk szeretni testvéreinket – kezdve a legszegényebbekkel, a legtöbbet szenvedőkkel –, ahogyan ő szerette, az ő szívével tudjuk szeretni őket, és így a jóság, a szeretet és béke gyümölcseit tudjuk teremni a világban.

Mindnyájan egy-egy szőlővessző vagyunk az egyetlen szőlőtőn, és az a feladatunk, hogy együtt meghozzuk ennek a közös Krisztushoz és egyházhoz tartozásnak a gyümölcseit. Bízzuk magunkat Szűz Mária közbenjárására, hogy élő szőlővesszők legyünk az egyházban, hitelesen tudjunk tanúságot tenni hitünkről – életünk és gondolkodásunk, életünk és hitünk hiteles összhangjával –, és tudatában legyünk annak, hogy mindannyian – ki-ki saját hivatásának megfelelően – Krisztus egyetlen üdvözítő küldetésének részesei vagyunk.


Ferenc pápa szavai a Mennynek királyné asszonya (Regina Coeli) után:

Kedves testvéreim, akik Olaszországból és a világ sokféle részéből érkeztetek, mindnyájatokat szívből köszöntelek!

Tegnap Torinóban boldoggá avatták Luigi Bordinót, aki szerzetes testvér volt Szent Giuseppe Benedetto Cottolengo Testvéreinek Kongregációjában. A beteg és szenvedő embereknek szentelte életét, időt nem kímélve szolgálta a szegényeket, mosta és gyógyította sebeiket. Adjunk hálát az Úrnak ezért az alázatos és jólelkű tanítványáért!

Ma külön köszöntöm a Métér Társaságot az erőszakot szenvedett gyermekek napján. Köszönöm erőfeszítéseteket, amellyel az ilyesféle bűncselekményeket igyekeztek megelőzni. Mindannyiunknak meg kell tennünk mindent, hogy minden ember védelmet élvezzen, különösképpen a gyermekek.

Szeretettel köszöntök minden jelenlévő zarándokot, túl sokan vagytok ahhoz, hogy minden csoportot külön megemlítsek. De remélem, legalább a San Biagio Kórus énekel majd egy kicsit! Köszöntöm azokat, akik Amsterdamból, Zágrábból, Litijából (Szlovéniából), Madridból, Lugóból, és mindazokat, akik Spanyolországból érkeztek.

Öröm tölt el, amiért fogadhatom a nagy számban jelen lévő olasz zarándokot: a plébániákat, a társulatokat és iskolákat. Külön köszöntöm azokat a fiatalokat, akik most bérmálkoztak vagy fognak bérmálkozni.

Szép vasárnapot kívánok mindnyájatoknak! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Finom ebédet kívánok! A viszontlátásra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése