2015. május 4., hétfő

Ferenc pápa beszéde a Svájci Gárda tagjaihoz az újoncok eskütétele alkalmából



Ferenc pápa beszéde a Svájci Gárda tagjaihoz az újoncok eskütétele alkalmából

Ferenc pápa és a testközeli munkatársai. a Gárdisták

Ferenc pápa hétfőn délelőtt fél tizenegy órakor az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a Svájci Gárda testületét és az eskütételre váró újoncokat, családtagjaikkal együtt. Az újoncok  május 6-án, szerdán délután a Damazusz udvarban tesznek katonai esküt.
Ferenc pápa a Svájci Gárda tagjaihoz intézett beszédében örömmel szólt arról, hogy „ez a találkozás is tovább mélyíti a barátságot köztük, hiszen egészen közeli szolgálatot végeznek mellette. Ez egy különös barátság, mely Krisztus szeretetén alapul, azon a nagyobb szereteten, melyet ő maga megélt és tanítványainak adott, mondván. „Senkinek nincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért”. Az egyház története során Róma kifosztásakor a Svájci Gárda tagjai közül sokan életüket áldozták a pápa védelmében. Ők valóban meghallották Krisztus kérését és követték is őt nagy odaadottsággal”.
Ferenc pápa Loyolai Szent Ignác lelkigyakorlatos könyvének egyik elmélkedésére emlékeztette a gárdistákat. Ignác, aki maga is katona volt, „egy király hívásáról szól, aki Országának építéséhez határozott és bátor követőket toboroz. Krisztus király arra hívja őket, hogy menjenek vele és elégedjenek meg ugyanazzal az étellel, itallal és ruházattal. Arra kéri őket, hogy legyenek készek a fáradozásra egész nap, a virrasztásra éjszaka, hogy majd így részesüljenek a győzelemben is.
Ugyanakkor Szent Ignác ezt a világot két hadsereghez hasonlítja, melynek tagjai egyik oldalon Krisztus, a másik oldalon a Sátán zászlaja alatt harcolnak. A keresztény számára világos a választás: követni kell Krisztus zászlaját. Krisztus az igazi király, ő megy elöl, barátai őt követik. Krisztus katonája részt vesz az Ura életében”. „Ez a hivatás benneteket érint - fordult a pápa a gárdistákhoz: vegyétek magatokra Krisztus lelkületét, legyetek a társai! Így tanultok meg napról-napra „együttérezni” Krisztussal és az egyházzal. Egy svájci gárdista egy olyan személy, aki tényleg törekszik követni Jézus Krisztust és aki különös módon szereti az egyházat, vagyis egy eredeti hitű keresztény”.
Ferenc pápa arra emlékeztette a gárdistákat, hogy „miként minden keresztény, ők is tegyék ezt az egyház szentségei révén, a szentmisén való részvétellel, a gyakori szentgyónással, a mindennapi szentírás-olvasással. Segít benneteket a személyes imádságtok, a főként a rózsafüzér a díszszemlék során, de segít benneteket a szegények, betegek szolgálata, és azoké, akiknek szükségük van egy jó szóra”.
Amikor a zarándokokkal találkoztok, nagy kedvességgel és illetékességgel adjátok át azt a „nagyobb szeretetet”, mely a Krisztussal való barátságból ered. Ti ugyanis, a Svájci Gárda a Szentszék „plakátja” vagytok. Megköszönöm nektek ezt és erre buzdítalak is benneteket!
Tudom, hogy szolgálatotok elkötelező, és ezért amikor kiegészítő feladatról van szó, mindig számíthatunk a Svájci Gárdára. Mindezt, különösen is imáitokat, köszönöm nektek. Én is imádkozom értetek, és kérem számotokra a védőszentjeitek, Szent Márton, Szent Sebestyén és Flüi Szent Miklós közbenjárását. Isten áldjon meg benneteket!” – zárta beszédét Ferenc pápa a Svájci Gárda tagjaihoz, a 32 újonc tag szerdai eskütétele alkalmából.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése