2015. április 13., hétfő

Ferenc pápa: Az egyház legyen szókimondó



Ferenc pápa: Az egyház legyen szókimondó


Ferenc pápa április 13-án, hétfőn a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén emlékeztetett, hogy amint azt az apostolok is megélték Jézus feltámadása után, csak a Szentlélek képes megváltoztatni magatartásunkat, életünk történetét, és eltölteni bennünket bátorsággal – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A pápa homíliájának kiindulópontja Péter és János mondata volt az Apostolok cselekedeteiből: „Mi nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk.” (ApCsel 4,20)
Péter és János miután csodát tettek, börtönbe kerültek, és a papok megfenyegették őket, hogy ne beszéljenek többet Jézus nevében. Azonban ők folytatták, és amint visszatértek testvéreikhez, buzdították őket, hogy bátorsággal hirdessék Isten Igéjét, majd együtt kérték Istent, hogy tekintsen az őket ért fenyegetőzésekre, és adja meg szolgáinak, hogy teljes bátorsággal hirdessék Isten szavát – foglalta össze Ferenc pápa az első olvasmány beszámolóját.
„Az egyház üzenete ma is a szókimondás és a keresztény bátorság útjának üzenete. Ennek a két egyszerű, tanulatlan embernek – ahogy a Szentírás írja – volt bátorsága. Az eredeti szónak sok jelentése lehet: bátorság, szókimondás, a felszólalásra való szabadság, az, hogy nem félünk kimondani a dolgokat – a parrészia, az a bizonyos szókimondó beszéd – hangsúlyozta a Szentatya.
Majd áttért a nap evangéliumi szakaszára, a Jézus és Nikodémus közti „kissé titokzatos” párbeszédre, amelyben az újjászületésről esik szó. Ferenc pápa ennek kapcsán kiemelte: a valódi főszereplő ebben a történetben is maga a Szentlélek, hiszen Ő az egyetlen, aki képes megadni nekünk a bátorság kegyelmét, hogy Jézus Krisztust hirdessük. És ez az igehirdetésre való bátorság az, ami megkülönböztet minket az egyszerű prozelitizmustól. Amit mi teszünk, az nem reklám annak érdekében, hogy több tagja legyen lelki közösségünknek, nem igaz? Erre nincs szükség, ez nem keresztényi. Amit a keresztény tesz, az bátor igehirdetés. És Krisztus üzenete provokál a Szentlélek által, ez az az ámulat, amely előrevisz bennünket – emelte ki a pápa.
Amikor Jézus az újjászületésről beszél, azt magyarázza, hogy a Szentlélek az, aki megváltoztat minket. Ő, aki bárhonnan jöhet, mint a szél: halljuk zúgását. Csak a Szentlélek képes megváltoztatni életünk történetét és hovatartozásunkat – tanította Ferenc pápa.
A Szentlélek adja meg ezt az erőt ezeknek az egyszerű és tanulatlan embereknek, mint Péter és János, megadja nekik az erőt, amellyel a végső tanúságtételig, a vértanúságig hirdetik Jézus Krisztust – tette hozzá a pápa.  – A keresztény bátorság útja kegyelem, amelyet a Szentlélek ad. Sok út van, amelyen járhatunk, olyanok is, amelyek egyfajta bátorsággal töltenek el bennünket. Nézd a másikat, milyen jól eltervezte, megszervezte a dolgokat, milyen ügyes, milyen bátor döntést hozott! És mindez segít, de csak eszköze egy ennél még nagyobb dolognak: a Léleknek. Ha a Lélek nincs, nem tudunk véghez vinni sok mindent – sokat dolgozunk, de nem érünk el semmit.
Beszédében végül arra emlékeztetett a Szentatya, hogy az egyház húsvét után a Szentlélek befogadására készít fel minket: „Jézus halála és feltámadása misztériumának ünneplése során megemlékezhetünk az egész üdvösségtörténetről, és kérhetjük a Szentlélek kegyelmét, hogy adja meg nekünk az igazi bátorságot Krisztus hirdetésére.”
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése