2015. március 3., kedd

Ferenc pápa: Tegyük a jót, de ne színleljük a szentséget!



Ferenc pápa: Tegyük a jót, de ne színleljük a szentséget!


„Ha megtanulod a jót tenni, Isten nagylelkűen megbocsátja minden bűnödet! Amit nem bocsát meg, az a képmutatás, a színlelt életszentség” – tanította Ferenc pápa március 3-án, a reggeli szentmisén a Szent Márta-ház kápolnájában. A Vatikáni Rádió híradása.


Izajás próféta szózata Isten nevében tett felszólítás és felhívás: Hagyjatok fel azzal, hogy rosszat cselekedtek, tanuljatok jót tenni, és szolgáltassatok igazságot az árvának, védelmezzétek az özvegyet! Ez azt jelenti – értelmezte a pápa a próféta szavait –, hogy segítjük azokat, „akikről senki nem gondoskodik”, köztük az elhagyott időseket, a gyerekeket, akik nem járnak iskolába, és azokat, akik még keresztet vetni sem tudnak. A felszólítás mögött mindig a megtérésre indító felhívás áll. De hogyan tudok megtérni? – kérdezhetnéd. Tanuld meg a jót tenni! Ez a megtérés.
A szív tisztátalanságát nem lehet egyszerűen úgy eltüntetni, mint egy foltot. Menjünk el egy patyolatba, és kész, kijövünk tisztán… Nem, a  rossz cselekedet foltját a jótett veszi el! Egy másik utat kell készíteni – intett a pápa –, szemben a gonosz útjával! Tanuljatok meg jót tenni, vagyis a jó cselekedetek útját járjátok! És hogyan teszem a jót? – kérdezte. – Egyszerű! Keressétek az igazságosságot, támogassátok az elnyomottat, szolgáltassatok igazságot az özvegynek! Emlékezzetek arra, hogy Izraelben a legszegényebbek és a legrászorultabbak az özvegyek és árvák voltak. Szolgáltassatok igazságot nekik, menjetek oda, ahol az emberiség sebei és fájdalmai vannak! Ha így teszitek a jót, megmossátok a szíveteket!

A megmosott, vagyis bocsánatot nyert szív – folytatta a pápa – magától az Istentől ered, aki nem tartja számon azok bűneit, akik szeretik a felebarátjukat: „Ha ezt teszed, ha erre az útra térsz, amelyre hívlak, mondja az Úr, még ha a bűneid skarlátvörösek is voltak, a hónál fehérebbek lesznek!” Ez túlzás, az Úr túloz: de ez az igazság! – szögezte le Ferenc pápa. – Az Úr nekünk adja megbocsátása adományát, megbocsát nagylelkűen és mindenkorra. Ha akarod ezt a megbocsátást, kezdd el a jótettek útját járni!

A mai evangélium ellenben egy csoport álnokot mutat be, akik igaz dolgokat mondanak ugyan, de az ellenkezőjét teszik. Mi is ravaszok vagyunk, mindig találunk olyan utat, ami nem az igaz út, de amelyen igazabbnak látszunk, mint amilyenek vagyunk. Ez a képmutatás útja.

Ezek színlelik a megtérést, de a szívük csupa hazugság! A szívük nem az Úrhoz tartozik, hanem a hazugság atyjához. Ez a szentség színlelése. Jézus ezerszer jobban kedvelte a bűnösöket ezeknél! Miért? A bűnösök kimondták az ítéletet magukról, mint Péter: „Távozz tőlem, Uram, mert bűnös vagyok!” E bűnösök egyike sem szól így. „Hálát adok, Uram, mert nem vagyok bűnös, mert én igaz vagyok.”

Nagyböjt második hetében ezen a három kérdésen kell elgondolkodnunk: a megtérésre való meghíváson; az Úrtól kapott ajándékon, a megbocsátás nagy adományán; és azon a csapdán, melyet a megtérés tettetése jelent, miközben valójában a képmutatás útjára lépünk – foglalta össze röviden Ferenc pápa kedd reggeli homíliáját.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése