2015. február 17., kedd

Merjetek boldogok lenni! – pápai üzenet a 2015-ös ifjúsági világnapra



Merjetek boldogok lenni! – pápai üzenet a 2015-ös ifjúsági világnapra


A brazil fiatalok átadják a világtalálkozó keresztjét lengyel társaiknak
Virágvasárnap, március 29-én ünnepeljük a 30. ifjúsági világnapot, amelyre Ferenc pápa a nyolc boldogság témaköréből a következőt választotta üzenetéhez: „Boldogok a tisztaszívűek: ők meglátják Istent” (Mt 5,8). 2016 júliusában Krakkóban kerül sor a következő nemzetközi ifjúsági világnapra.
A boldogság vágya Krisztusban teljesül be
A boldogságkeresés mindig, minden életkorban meghatározó az ember számára. Isten ültette szívünkbe a boldogság, a teljesség keresésének elnyomhatatlan vágyát. Mielőtt a bűn belépett volna az emberi történelembe, ez a boldogság teljes volt, mert semmi nem választott el minket Istentől. Egységben éltünk Istennel, az emberekkel, a természettel, önmagunkkal. Ez a harmónia azonban megtört, elvesztettük az irányt; a hatalom és az élvhajhászás a szomorúság és szorongás szakadékába taszított minket. Jézus azért jött el, hogy életével, halálával és feltámadásával megváltson minket a bűntől, és új távlatokat nyisson meg előttünk. Krisztusban beteljesülnek a jó és a szépség utáni álmaink. Csak ő válthatja valóra sok-sok kívánságunkat, a világ hamis ígéreteinek csalódása után.
Boldogok a tisztaszívűek: őrizzétek a szerelmet
Az ifjúság időszakában virágzik ki a szívekben az igaz, szép és nagy szerelem mély vágya. Ne engedjétek, hogy ezt az igaz értéket meghamisítsák, beszennyezzék! Megsebzi a szívet, amikor az emberi kapcsolatokat megrontja az önzés, az élvezet mindenáron való keresése. Ne féljetek az igazi szerelemtől, de vigyázzatok, hogy azt ne banalizáljátok pusztán szexuális síkra. Szépség, szeretetközösség, hűség és felelősség kéz a kézben járnak. Merjetek árral szemben úszni, a pillanatnyi élvezetek helyett örökre elkötelezni magatokat. Én bízom bennetek, merjetek boldogok lenni! – buzdítja üzenetében Ferenc pápa a fiatalokat.
…mert meglátják Istent az imádságban, a Szentírásban és a testvérekben
Boldogok, akik meglátják Isten arcát. De hol találkozhatunk Istennel? Az imádságban, a Szentírásban, és a testvéreink arcában pillanthatjuk meg Őt. Ezért fontos, hogy imádkozzatok! Beszéljetek úgy Jézussal, mint a legjobb és legközelibb barátotokkal. Olvassátok gyakran a Szentírást, kezdjétek az evangéliumokkal. Minden nap egy kis szakaszt, hagyva, hogy Isten szava beszéljen a szívetekhez, megvilágítsa lépteiteket. De rájöttök majd, hogy Isten arcát a testvérekben is megláthatjátok: a szegények, az éhezők, a szomjazók, az idegenek, a betegek, a bebörtönzöttek arcában.
A házasság nem ment ki a divatból. Mondjatok igent a papi hivatásra
Ferenc pápa az ifjúsági világnapra írt üzenetében a házasság, a család és a papság hivatásáról is szólt. Sokan azt hihetitek – írja a pápa a fiataloknak -, hogy a házasság kiment a divatból, pedig ez nem igaz! Éppen ezért az egész egyházi közösség most a családnak az egyházban és a mai világban betöltött küldetéséről elmélkedik (ld. családszinódus). Fontoljátok meg a szerzetesi vagy papi hivatást is. Milyen szép látni olyan fiatalokat, akik elfogadják a hívást, hogy teljesen Krisztusnak és egyházának szenteljék életüket! Ne feledjétek: Isten akarata a mi boldogságunk!
Zarándokolva Krakkó felé
Az idei ifjúsági világnap az utolsó a krakkói nagy találkozó előtt, amelyre az egész világról érkeznek majd fiatalok. Éppen harminc évvel ezelőtt alapította Szent II. János Pál pápa az ifjúsági világnapot, és ez a kezdeményezés valóban gondviselésszerűnek és prófétainak bizonyult. Adjunk hálát az Úrnak a becses gyümölcsökért, amelyeket e világnapok hoztak annyi fiatalnak. Hány életbe hozott változást, mennyi hivatás született e találkozók nyomán. A szent pápa, a világnapok védőszentje járjon közbe zarándoklatotokért Krakkó felé. Szűz Mária anyai tekintete kísérjen az úton.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése