2015. január 22., csütörtök

Ferenc pápa: Jézus üdvözít és közbenjár értünk



Ferenc pápa: Jézus üdvözít és közbenjár értünk


A legfontosabb nem a fizikai gyógyulás kegyelme, hanem az, hogy Jézus üdvözített bennünket és közbenjár értünk – tanította Ferenc pápa január 22-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában.


A nép reményt lát Jézusban

A napi evangéliumról (Mk 3,7–12) elmélkedve a pápa megállapította: Isten népe az Úrban találja meg a reményt, mert megérinti a szívüket az, ahogyan cselekszik és tanít, ugyanis Isten Szavának erejével rendelkezik. A nép megérzi ezt, és látja, hogy Jézusban beteljesednek az ígéretek, Jézusban benne van a remény. A nép kicsit elfáradt már attól, ahogyan korának törvénytudói tanították a hitet. Sok parancsolattal, előírással terhelték meg az embereket, de nem szóltak a szívükhöz. Amikor látják Jézust, meghallgatják tanításait, a nyolc boldogságról szóló beszédét, akkor megéreznek magukban valamit – amit a Szentlélek ébreszt fel bennük – és elmennek Jézushoz.


Tiszta szándékkal keresni Istent


A tömeg azért megy Jézushoz, hogy gyógyulást nyerjen, vagyis a saját javát keresi. Sosem tudjuk Istent csakis tiszta szándékból követni, mindig egy kicsit magunkért, egy kicsit Istenért tesszük – jegyezte meg Ferenc pápa. Az úton járva meg kell tisztítanunk ezt a szándékot. Az emberek mennek és keresik Istent, de keresik az egészséget, a gyógyulást is. Rávetik magukat Jézusra, hogy megérintsék, hogy megnyilvánuljon az ereje, és meggyógyítsa őket.


Jézus üdvözít


A legfontosabb dolog azonban nem az, hogy Jézus meggyógyítson bennünket. Ez egy másfajta gyógyulás egyik jele. Nem is az a legfontosabb, hogy Jézus szava megérintse a szívünket. Ez természetesen segít abban, hogy találkozzunk Istennel. A legfontosabb dolog az, amit a Zsidóknak írt levélben olvasunk: Krisztus „örökre üdvözítheti is azokat, akik általa Istenhez közelednek, hisz mindenkor él, hogy értük közbenjárjon.” Jézus üdvözít, és Ő a közbenjáró, ezek a kulcsszavak – hívta fel a figyelmet a Szentatya.

Jézus üdvözít! A gyógyulások, a szavai, amelyek megérintik a szívet: ez mind az üdvösség jele és kezdete. Sokak üdvösségének útja az, hogy elindulnak meghallgatni Jézust, vagy gyógyulást kérnek Tőle, aztán visszatérnek Hozzá, és megérzik az üdvösséget. Fontosabb az, hogy meggyógyítson, mint maga Jézus? Nem, nem ez a legfontosabb. Fontosabb, hogy tanítson? Nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy üdvözítsen bennünket! – mutatott rá Ferenc pápa. Ő az Üdvözítő, ő ment meg bennünket. Ez a fontos. Ez a hitünk ereje!


Jézus közbenjár értünk


Jézus felment az Atyához, és mindennap, minden percben közbenjár értünk. Ez így van most is. Jézus az Atya előtt felajánlja az életét, a megváltást, megmutatja az Atyának sebeit, az üdvösség árát. Jézus így jár közben értünk mindennap. Mi pedig, amikor egy kicsit mélyre kerülünk valamiért, emlékezzünk rá, hogy Ő folyamatosan imádkozik és közbenjár értünk. Erről gyakran megfeledkezünk – tette hozzá a pápa. De ez a vége? Jézus felment a mennybe, elküldte nekünk a Szentlelket, és ezzel vége lenne a történetnek? Nem! Most is, minden pillanatban, Jézus közbenjár értünk. Abban az imában, hogy „Uram, Jézus, irgalmazz nekem”, Ő közbenjár értem. Forduljunk az Úrhoz, és kérjük ezt a közbenjárást – buzdított Ferenc pápa.


Isten népe megérzi a reményt


A középpontban tehát az áll, hogy Jézus az Üdvözítő és a közbenjáró. Ezt véssük a fejünkbe. A tömeg azzal a megérzéssel keresi Jézust, amellyel Isten népe megérezte a reményt, várta a Messiást, és igyekezett megtalálni benne az egészséget, az igazságot, az üdvösséget, mert Ő az Üdvözítő, és ma is, ebben a pillanatban is közbenjár értünk.

Keresztény életünkben legyünk egyre jobban meggyőződve arról, hogy üdvözített minket, hogy van egy Üdvözítőnk, Jézus, az Atya jobbján, aki közbenjár értünk. Az Úr és a Szentlélek segítsen, hogy megértsük ezt! – ezzel az imával zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése