2015. január 8., csütörtök

A szeretet útján ismerhetjük meg Istent, nem elég az intellektus



A szeretet útján ismerhetjük meg Istent, nem elég az intellektus – mondta Ferenc pápa a csütörtök reggeli szentmisén


Isten mindig megelőz minket a szeretetben. Ez az egyik alapgondolata Ferenc pápa homíliájának, amelyet a Szent Márta-ház kápolnájában - idén először - tartott hívek egy csoportjának. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy megismerjük Istent, nem elég az intellektus, szükség van a szeretetre.

Csak a szeretet útján ismerjük meg Istent

Ezekben a Karácsony utáni napokban, a liturgia kulcsszava a megmutatkozás. Jézus megmutatja magát: Epifánia ünnepén, a megkeresztelkedésben és a Kánai menyegzőn. De hogyan ismerhetjük meg Istent? – tette föl a kérdést a pápa. Éppen ez az, amiből János apostol kiindul a mai első olvasmányban, aláhúzva, hogy Isten megismeréséhez intellektusunk, az ész nem elegendő. Istent teljességgel a Vele való találkozásban ismerjük meg, és a találkozáshoz az ész nem elég. Valami több kell hozzá: Isten szeretet! És csak a szeretet útján ismerhetjük meg Istent. Ésszerű szeretet, a ráció kísérte szeretet, de szeretet! – hangoztatta a pápa, majd föltette a kérdést: De hogyan szerethetem azt, akit nem ismerek? Szeresd azt, aki a közeledben van. Ez a két parancsolat tanítása: a legfontosabb szeretni Istent, mert Ő szeretet; de a második az, hogy szeressük felebarátunkat. Ahhoz, hogy az elsőt kövessük, előbb a második lépcsőre kell lépnünk: vagyis a felebarát iránti szereteten keresztül ismerjük meg Istent, aki a szeretet. Csak ésszerűen szeretve, de szeretve, juthatunk el ehhez a szeretethez.

Isten szeretete nem tévésorozat

És éppen emiatt kell szeretnünk egymást, mert a szeretet Istentől való és mindenkit, aki szeret, Isten teremtett. És Isten megismeréséhez szeretni kell – ismételte a pápa. Aki szeret, ismeri Istent. Aki nem szeret, nem ismerte meg Istent, mert Isten szeretet. De a szeretet nem tévésorozat. Nem ám! Szilárd, erős szeretet. Örökké tartó szeretet, amely Fiában mutatkozik meg – íme ezeknek a napoknak a kulcsszava, megmutatkozás -, aki azért jött, hogy üdvözítsen minket. Konkrét szeretet; mely cselekedetekben és nem szavakban nyilvánul meg. Egy egész élet kell ahhoz, hogy megismerjük Istent, ez egy folyamat, a szeretet útja, a megismerés útja, a felebarát és a minket gyűlölők, mindenki iránti szeretet útja.

Isten szeretete mandulafa virága

Ferenc pápa megállapította: nem mi adtuk a szeretetet Istennek, hanem Ő volt az, aki szeretett minket és elküldte Fiát engesztelésül bűneinkért. Jézus személyében szemlélhetjük Isten szeretetét. Példáját követve eljutathatunk Isten szeretetéhez, Isten megismeréséhez, aki a szeretet.

Jeremiás prófétára utalva a pápa elmondta: Isten szeretete megelőz minket, Ő azelőtt szeret minket, mint hogy mi keresnénk Őt. Isten szeretete olyan, mint a mandulafa virágja, mely elsőként bontja ki szirmait tavasszal. Az Úr szeret elsőként minket, mindig megkapjuk ezt a meglepetést. Amikor pedig mi közeledünk Istenhez a jócselekedetek, az imádság, a szentáldozás, Isten szava által, akkor azt látjuk, hogy Ő már ott vár és szeret minket.

Isten szeretete mindig vár

Ferenc pápa a mai evangéliumi szakaszról elmélkedett, amely Jézus csodálatos kenyér- és halszaporítását beszéli el. Az Úr megszánta a sok embert, aki elment, hogy meghallgassa őt, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok, irányvesztettek. Ma is sok ember irányvesztett városainkban, országainkban. Ezért Jézus tanítja őket és az emberek hallgatják őt. Amikor késő lesz és enni kér tőlük, a tanítványok kissé idegesen válaszolnak. A pápa újra hangsúlyozta: Isten érkezett előbb, a tanítványok nem értettek semmit.

Ilyen Isten szeretete: mindig vár, mindig meglep minket. Ő az Atya, a mi Atyánk, aki annyira szeret minket, hogy mindig kész megbocsátani nekünk. Nem egyszer, hetvenhétszer, hanem mindig! Mint egy szeretetteljes apa, és ahhoz, hogy ezt az Istent megismerjük, föl kell lépnünk a felebarát iránti szeretet lépcsőfokára, az irgalmas jócselekedeteken keresztül, ahogy az Úr tanította nekünk.

Ferenc pápa végül így fohászkodott: Ezekben a napokban, amikor az egyház Isten megmutatkozására tereli gondolatainkat, az Úr adja meg nekünk kegyelmét, hogy megismerhessük őt a szeretet útján.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése