2015. január 26., hétfő

A hit a Szentlélek ajándéka, amelyet elsősorban a nők közvetítenek



A hit a Szentlélek ajándéka, amelyet elsősorban a nők közvetítenek – mondta hétfő reggeli homíliájában a pápa


Alapvetően a nők közvetítik a hitet – állapította meg a Szent Márta ház kápolnájában bemutatott szentmiséjén Ferenc pápa azon a napon, amelyen az egyház Szent Timóteus és Szent Titusz emléknapját ünnepli. A pápa Szent Pál Timóteusnak írt második leveléről elmélkedett.

Az édesanyák és a nagymamák adják át a hitet

Pál emlékezteti Timóteust, hogy honnan származik őszinte hite. A Szentlélektől kapta édesanyján és nagymamáján keresztül, ők közvetítik ugyanis a hitet. Egy dolog a hit átadása és egy másik a hit dolgainak tanítása. A hit ajándék. A hitet nem lehet tanulni. Tanulni a hit dolgait lehet, hogy jobban megértsük, de a tanulmányokkal sosem jutunk el a hithez. A hit a Szentlélek ajándéka, amely minden felkészülésen túl mutat. Az anyukák és a nagymamák szép munkáján keresztül elérkező ajándék. A hit a családban a nők szép munkájának eredménye, akik lehetnek akár háztartási alkalmazottak vagy nagynénik is, akik átadják a hitet.

Felteszem a kérdést: de miért elsősorban a nők közvetítik a hitet? Egyszerűen azért, mert aki elhozta nekünk Jézust, az egy nő. Ez a Jézus által választott út. Ő akarta, hogy legyen egy anyja. A hit ajándéka is a nőkön keresztül jut el hozzánk, ahogy Jézus is Márián keresztül.

Meg kell őrizni a hitet, hogy nehogy felhíguljon

Gondoljunk arra, hogy ma a nők rendelkeznek-e a hit átadása kötelességének tudatával? Pál arra hívja Timóteust, hogy őrizze meg a hitet, a letéteményt, elkerülve az üres, pogány, világias fecsegést. Mindannyian megkaptuk a hit ajándékát. Meg kell őriznünk azt azért, hogy ne híguljon fel, hogy továbbra is legyen erős a Szentlélek erejével, aki nekünk ajándékozta azt. A hitet pedig úgy őrizhetjük meg, ha felélénkítjük, felfrissítjük Istennek ezt az ajándékát.

Ha nem gondoskodunk erről minden nap, akkor a hit meggyengül, felhígul és pusztán kultúrává válik. Ilyenkor mondjuk, hogy „igen, igen, keresztény vagyok…”, de csak kulturális értelemben – jegyezte meg a pápa. Vagy csak egy ismeret lesz belőle, mondván: „Igen, ismerem jól a hit dolgait, a katekizmust”. De hogyan éled meg a hitedet? – kérdezhetnénk. És az a fontos, hogy minden nap felfrissítsük ezt az ajándékot, hogy élővé tegyük – javasolta a Szentatya.

A félénkség és a szégyenkezés nem növelik a hitet

Az élő hittel – Szent Pál szerint – két dolog áll szembe: a félénkség és a szégyenkezés lelke. Isten nem a félénkség lelkét adta nekünk, ami a hit ajándékával szemben áll, ami nem hagyja növekedni, hogy előre haladjon, hogy nagy legyen. A szégyenkezés pedig az a bűn, amikor azt mondom: „Igen, van hitem, de elrejtem, hogy ne nagyon látszódjon…” Ez a fajta hit, ahogy őseink mondják: rózsavíz. Mert szégyellem erősen megélni azt. Nem ez a hit: nem félénkség és nem szégyenkezés. Akkor mi? – tette fel a kérdést a pápa. Az erő, a szeretet és a józanság lelke. Ez a hit.

A hitről nem lehet egyezkedni

A józanság lelke azt jelenti, hogy tudjuk, nem tehetünk meg mindent, amit akarunk és azt, hogy keressük az útját és a módját annak, hogy előre vigyük a hitet, de józanul.

Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy legyen tiszta hitünk, amelyről nem egyezkedünk az adódó lehetőségek szerint. Olyan hit ez, amelyet minden nap igyekszem felfrissíteni vagy legalább kérem a Szentlelket, hogy frissítse fel, hogy így bőséges termést hozzon – zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése