2014. december 8., hétfő

Úrangyala a szeplőtelen fogantatás ünnepén



Úrangyala a szeplőtelen fogantatás ünnepén 


Hagyjuk, hogy a Szentlélek ajándékká tegyen minket mások számára – buzdította a híveket Ferenc pápa a szeplőtelen fogantatás ünnepén, december 8-án, hétfőn délben az Úrangyala elimádkozása előtt a Szent Péter téren.


A Szentatya ezzel a felhívással fordult a hívekhez: Máriához hasonlóan minden keresztény válaszoljon igennel Isten akaratára, és ajándékozza oda magát másoknak a befogadás, a kiengesztelődés és a megbocsátás eszközeként.
Isten hírnöke megjelenik a názáreti Máriánál, és az emberi fül számára rendkívüli hírt hoz neki, mondván: Isten Fiának anyja leszel. Mária reakciója minden keresztény előtt megvilágítja az utat: Történjék velem Isten akarata szerint. Ferenc pápa az angyali üdvözlet jelenetéről elmélkedett a szeplőtelen fogantatás ünnepén, kiemelve, hogy Mária befogadó volt, de nem passzív. Hozzáállása azt mutatja nekünk, hogy a létezés előbbre való a cselekvésnél. Istenre kell bíznunk a cselekvést, hogy valóban olyanok legyünk, amilyenné ő akar tenni bennünket.
Ahogy Mária fizikai szinten befogadja a Szentlélek erejét, aztán testet ölt méhében Isten Fia, úgy lelki szinten befogadja a kegyelmet, és hittel válaszol rá. Ezért mondja Szent Ágoston, hogy Mária előbb fogan meg a szívében, aztán a méhében. A kegyelem befogadásának misztériuma – amely Máriában egyedüli kiváltságként a bűn akadálya nélkül való volt – nyitva áll mindannyiunk előtt. Isten tehát ajándékot ad Máriának, amit ő azonnal tovább ajándékoz, amikor fölkeresi a szintén áldott állapotban lévő Erzsébetet. A szívünket elöntő isteni szeretet, irgalmasság és kegyelem ingyenességet követel tőlünk.
Egyikünk sem vásárolhatja meg az üdvösséget! Az üdvösség az Úr ingyenes ajándéka, azé az Istené, aki eljön közénk és bennünk lakozik. Ahogy mi is ingyen kaptuk, nekünk is ingyen kell tovább ajándékoznunk. Hogyan? Hagyjuk, hogy a Szentlélek ajándékká tegyen bennünket mások számára. A Szentlélek által váljunk a befogadás, a kiengesztelődés és a bocsánat eszközévé.
Az Úrangyala elimádkozása után a Szentatya bejelentette, hogy hétfőn délután elmegy a Santa Maria Maggiore-bazilikába, hogy imádkozzék a Salus Populi Romanum kegykép előtt, majd ellátogat a piazza di Spagnára (Spanyol tér), ahol lerója tiszteletét a Szeplőtelen Szűz szobránál.

A szeplőtelen fogantatás ünnepe munkaszüneti nap Olaszországban, ezért a Vatikán környékén sok kisgyermekes család sétált, és meghallgatta a pápa beszédét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése