2014. december 12., péntek

Ferenc pápa a szír katolikusoknak:



Ferenc pápa a szír katolikusoknak: Legyetek bátrak az embertelenséggel szemben


A pápa december 12-én a szír-antióchiai katolikus közösséget fogadta a Vatikánban, amely szinódusát a háborús helyzet miatt a patriarchátus területén kívül, Rómában tartja. A küldöttséget III. Ignác Juszuf Junan pátriárka vezette.


A pápa beszédének középpontjában a közel-keleti keresztény közösségek drámai helyzete állt. Üdvözletét küldte a világon szétszóródott közösségeiknek, és buzdítását fejezte ki különösen azoknak, akik Irakban és Szíriában az erőszak miatt szenvedésben és félelemben élnek.

A szír katolikus szinódus igyekezett választ adni az egyház sürgető szükségleteire és a hívek lelki igényeire. Megvitatták az isteni liturgia reformját, hogy új lendületet adjanak a hitbuzgóságnak. Ehhez a munkához el kellett mélyíteni a hagyományt, és fontos volt a megkülönböztetés annak tudatában, hogy a hívek gyülekezete nyitott Isten Szava és az Eucharisztia ajándékára.

A Közel-Kelet nehéz helyzete miatt a szír katolikus egyházban számos hívő a diaszpórában levő eparchiákhoz csatlakozott, és ez új lelkipásztori kihívások elé állítja az egyházat – magyarázta Ferenc pápa. Kettős kihívás ez. Egyrészt hűségesnek kell maradni az eredethez, másrészt be kell illeszkedni a különböző kulturális környezetekbe, ahol a lelkek üdvösségéért és a közjóért folytatnak szolgálatot. A hívek elvándorlása biztonságosabb országokba szegényebbé teszi a keresztény jelenlétet a Közel-Keleten, a próféták, az Evangélium első hirdetői, a vértanúk, a szentek földjén, a remeték és a monachizmus bölcsőjében. Ez a helyzet megkívánja, hogy bátor pásztorok és hívek legyenek jelen, akik képesek tanúságot tenni az Evangéliumról, amikor gyakran nehéz helyzetekben kerülnek szembe különböző etnikai és vallási csoportokhoz tartozó emberekkel.

A pápa felidézte, hogy sokan máshol kerestek menedéket az embertelenség elől, amely egész népeket kényszerít útnak indulni a létfenntartáshoz szükséges eszközök nélkül. Arra kérte a szír katolikusokat, egyesítsék erőfeszítéseiket, hogy humanitárius segítséget tudjanak biztosítani azoknak, akik hazájukban maradtak, és azoknak, akik más országokba menekültek. Végül Ferenc pápa arra buzdította a szír katolikus egyházat, hogy továbbra is folytassa a remény szolgálatát az ősi keresztény közösség érdekében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése