2014. december 5., péntek

Ferenc pápa beszéde a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagjaihoz



Ferenc pápa beszéde a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagjaihoz: „Nyitott szívvel és füllel Istenre hallgatva, a teológusnőkkel együtt dolgozzatok!”


Ferenc pápa péntek délben a Konzisztórium-teremben fogadta a Nemzetközi Teológiai Bizottság Vatikánban ülésező tagjait. Hozzájuk intézett beszédében emlékeztette őket, hogy „a Bizottság a II. Vatikáni zsinat után egy püspöki szinódus javaslatára született azzal a céllal, hogy a Szentszék kamatoztathassa a világ különféle részeiről származó teológusok megfontolásait.

A Bizottság küldetése az, hogy tanulmányozza a nagy jelentőségű tanbeli kérdéseket, különösképpen is azokat, melyek új szempontokat vetnek fel, és hogy ezáltal nyújtson segítséget az Egyházi Tanítóhivatalnak. Az eddig közzétett 27 dokumentum tanúsítja ezt az elkötelezettséget és vonatkoztatási pontot jelent a teológiai viták számára”.

„A ti küldetésetek tehát az egyház szolgálata, mely nem csak szellemi felkészültséget feltételez, hanem egy spirituális készséget is. Ezek között szeretném felhívni a figyelmeteket a hallgatás jelentőségére”. A pápa Ezekiel próféta intését idézte: „Emberfia, azokat a szavakat, amelyeket hozzád intézek, őrizd meg szívedben, hallgasd meg füleddel!”. „A teológus mindenekelőtt hívő ember, aki az élő Isten Szavát hallgatja szívében és elméjében. De a teológusnak azt is meg kell hallania, amit a Lélek mond az egyháznak (ApCsel 2,7), Isten népe hittel megélt különféle megnyilvánulásain keresztül. Erre emlékeztet a Bizottság nemrég közzétett „A hitérzék az egyház életében” című dokumentuma. A teológus ugyanis az egész keresztény néppel együtt megnyitja a szemét és fülét az „idők jelei előtt”. Meghívást kapott arra, hogy figyelemmel hallgasson, megkülönböztessen és korunk különféle nyelvezetét értelmezze és tudjon ítéletet hozni Isten Szava fényében, hogy az igazságot mind mélyebben megértse és azt mind megfelelőbb módon bemutassa.

Ebben az összefüggésben, a Bizottság mind jobban megkülönböztetett összetétele tekintetében szeretném megjegyezni – hangsúlyozta a pápa – a nők jelenlétének nagyobb jelentőségét. Ez a jelenlét egy felhívás, hogy megfontoljuk azt a szerepet, amit a nők betölthetnek és amit be kell tölteniük a teológia síkján”. A pápa ezen a ponton az „Evangelii gaudium” kezdetű apostoli buzdításából idézett: „Az Egyház elismeri a nők nélkülözhetetlen szolgálatát a társadalomban a maguk érzékenységével, intuícióival és bizonyos különleges képességeivel, melyek általában inkább a nők, mint a férfiak jellemvonásai. Örömmel látom, hogy számos nő új hozzájárulást nyújt a teológiai reflexióhoz” (103). Arra kérlek benneteket – folytatta a pápa –, hogy a legeredményesebben használjátok a nőknek a hit értelmezése terén hozott sajátos hozzájárulásukat.

Bizottságotoknak egy másik tulajdonsága a nemzetközi jellege, mely az egyház katolikus arculatát tükrözi. A szempontok különbözőségének gazdagítania kell a katolikus mivoltot, anélkül, hogy ártana az egységnek. A katolikus teológusok egysége abból ered, hogy közösen hivatkoznak a Krisztusban való egyetlen hitre és amely egység a Szentlélek adományainak a különbözőségéből táplálkozik. Kiindulva ebből az alapból és egy egészséges pluralizmusban, a sokféle teológiai megközelítésnek – mely különféle kulturális összefüggésekben fejlődött ki és eltérő módszerekkel lett hasznosítva – ismernie kell egymást, de a teológiai párbeszédben kölcsönösen kell egymást gazdagítania és javítania. Bizottságotok munkája szolgálhat bizonyságul az ilyen gyarapodásra.

A pápa beszédét végül Máriához fordulva zárta: „A Szeplőtelen Szűz, aki az üdvösségtörténet nagy eseményeinek kiváltságos tanúja, „szívébe véste a szavakat és el-elgondolkodott rajtuk” (Lk 2,19). A Szentlélek vezetésével és a női lélek géniuszának erőforrásaival a Szűzanya mind inkább a teljes igazságba lépett be (Jn 16,13). Mária így az egyház ikonja lett, mely az Úr türelmetlen várásában, napról napra növekszik a hit értelmezésében, a teológusok és a teológusnők türelmes munkája révén. A Szűzanya, az igazi teológia mestere nyerje el anyai imádságával, hogy szeretetünk egyre inkább növekedjék a megismerésben és a megkülönböztetésben. Ferenc pápa végül áldását adta a hétfőtől kezdve a Vatikánban ülésező Nemzetközi Teológiai Bizottság tagjaira.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése