2014. október 1., szerda

Te Deum – pápai homília a jezsuita rend visszaállításának 200. évfordulója alkalmából



Te Deum – pápai homília a jezsuita rend visszaállításának 200. évfordulója alkalmából


„Kedves Testvéreim és Barátaim! Jézus Társasága nehéz idők élt át – üldöztetést.” Kezdte beszédét Ferenc pápa. „Lorenzo Ricci generálissága alatt az egyház ellenségei elérték azt, hogy elődöm, XIV. Kelemen eltörölte a rendet. Ma emlékezünk a visszaállításra: arra vagyunk hivatva, hogy emlékezetünkbe idézzük a kapott jótéteményeket és a különleges adományokat.”

A megpróbáltatások és üldöztetések idején, a kételyek és szenvedések közepette nem könnyű előrehaladni utunkon. „Olvasva P. Ricci leveleit, egy dolog nagyon meglepett: a zaklatások idején képes volt túllépni e nehézségeken, és a jezsuitáknak a Társaság igazi lelkiségéből fakadó szemléletet nyújtotta.” Ricci generális a jezsuitáknak írva megerősítette őket hivatásukban és küldetésükben.

A zaklatások idején a szellemek megkülönböztetését gyakorolta. Nem vesztegette idejét a panaszkodásra, hanem a Társaság hivatásának teljesítését tartotta szem előtt. Ez a magatartás arra sarkallta a jezsuitákat, hogy megtapasztalják az Úr szenvedését és halálát.

A Társaság megélte a megaláztatást a megalázott Krisztussal, és engedelmeskedett. Igyekezett megkülönböztetni Isten akaratát. Csak a megkülönböztetés szabadít meg bennünket a szív „elnyomásától” aminek okai: egoizmus, a világiasság, a távlatok elvesztése. A megkülönböztetést tiszta szándékkal, egyszerű szemmel kell végezni. P. Ricci a zűrzavar és eltévelyedés idején a jezsuiták bűnéről kezd beszélni. Ha magunkba tekintünk és elismerjük magunkat bűnösnek, elkerüljük azt, hogy áldozatnak tekintsük magunkat a gyilkos előtt. Elismerni magunkat valóban bűnösnek azt jelenti, hogy a helyes magatartást tanúsítjuk, hogy vigasztalásban részesüljünk.

Ferenc pápa ezután röviden áttekintette a Társaság feloszlatása felé vezető út állomásait, attól kezdve, hogy Pombal lerombolta a portugál provinciát 1759-ben a francia és a spanyol jezsuiták kiűzésén át XIV. Kelemen 1773-as Dominus ac Redemptor kezdetű brévéjéig. Ricci generális számára egy dolog volt fontos: hogy a Társaság hűséges maradjon a végsőkig ahhoz a célkitűzéshez, amelyért (Szent Ignác) alapította: Isten nagyobb dicsősége és a lelkek üdvössége. Azt akarta, hogy a rend tagjai elevenen tartsák a szeretet, az egység, az engedelmesség, az evangéliumi egyszerűség és az Istennel való igazi barátság szellemét. Ezeken kívül minden csak világiasság. Az Isten nagyobb dicsőségének lángja ma is átjár bennünket, és a belső tűz megnöveszt, és egyben lekicsinyít bennünket.

Emlékezzünk történetünkre: a Társaságnak „megadatott a kegyelem, hogy ne csak higgyen az Úrban, hanem szenvedjen is érte” (Fil 1, 29). Jó, ha emlékezünk erre. A Társaság hajója hánykódott a hullámokon. Ma Péter hajójával is ez történhet. Az éjszaka és a sötétség hatalmai mindig közel vannak. Nehéz az evezés. A Társaságot visszaállító VII. Pius (Sollicitudoi omnium ecclesiarum) szerint a jezsuitáknak „tapasztalt és erős evezősöknek” kell lenniük. „Evezzetek tehát! Evezzetek, legyetek erősek még ellenszélben is! Evezzünk együtt az Egyház szolgálatában! De miközben evezünk - amint a pápa is evezi Péter bárkáját - imádkoznunk is kell, fohászkodnunk: ’Urunk, ments meg minket!’

A Társaságot alapítója misszionáriusnak szánta és az Apostoli Szék rendelkezésére bocsátotta: hogy „a kereszt zászlaja alatt az Úrnak és földi helytartójának szolgáljon”: apostoli tevékenysége a prédikáció, a tanítás, a lelki szolgálatok, tudományos kutatás, szociális apostolkodás, missziók, a szegények, szenvedők és menekültek gondozása. Ma a Társaság okosan és tevékenyen szembenéz a menekültek tragikus problémájával. Ferenc pápa idézte VI. Pál jezsuitákhoz intézett szavait:

”Bárhol van az Egyház, még a legnehezebb terepeken is, az ideológiák kereszteződésénél, a társadalmi küzdelmekben, ahol ütközés volt és van az ember égető szükségletei és az örök Evangélium között, ott voltak és vannak a jezsuiták.” „A leendő boldog VI. Pál prófétai szavai!”- hangsúlyozta Ferenc pápa szombaton délután az Il Gesù-templomban a jezsuiták hálaadó vesperásán.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése