2014. október 10., péntek

Ferenc pápa: Őrizzük kulccsal a szívünket a gonosztól



Ferenc pápa: Őrizzük kulccsal a szívünket a gonosztól


Az ördög mindig visszatér hozzánk, és kísérti az embert: az ördögnek van türelme, sosem hagyja veszni, amit magának akar: a lelkünket – állapította meg beszédében a Szentatya a Szent Márta-házban bemutatott október 10-i reggeli szentmisén.


Lukács evangéliuma azt írja, hogy miután Jézust megkísértette az ördög a sivatagban, egy időre elhagyta Őt, de nyilvános működése során vissza-visszatért: amikor próbára tették, csapdákat állítottak neki, például a szenvedése során, egészen a keresztig. Így kísértették: „Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről, hogy higgyünk!” Tudjuk mindannyian, hogy ez a beszéd szíven üt: „Képes vagy rá? Mutasd meg nekem! Nem, nem vagy rá képes.” Ahogy az ördög tette mindvégig Jézussal, úgy tesz velünk is – mutatott rá a pápa.

Szükség van arra, hogy óvjuk szívünket, ahol a Szentlélek lakik, hogy más lelkek ne lépjenek be oda. Úgy védjük szívünket, mint ahogy egy otthont, kulccsal. Őrszemként virrasszunk szívünk felett. Hányszor lépnek be szívünkbe gonosz gondolatok, szándékok, féltékenység és irigység? Mennyi minden lép be oda? De ki nyitja ki az ajtót számukra? Honnan léptek be? Ha nem veszem észre, hogy ki lép be a szívembe, olyan térré válik, ahol mindenki jön-megy. Meghittség nélküli szív lesz, ahol az Úr nem szólalhat meg, és nem is talál meghallgatásra.

Jézus egy másik, kissé furcsa dolgot is mond a napi evangéliumban: „Aki nem gyűjt velem, az szétszór” (Lk 11,15–26). A „gyűjteni” szót használja. Jó, ha összeszedett szívvel rendelkezünk, amelyben tudjuk, hogy mi történik. Használjuk az egyház ősi, de jó gyakorlatát: a lelkiismeret-vizsgálatot. Ki az közülünk, aki este a nap lezárása előtt magában felteszi a kérdést: „Mi történt ma a szívemben?” Ha nem tesszük ezt, nem tudunk igazán virrasztani szívünk felett, és jól védelmezni azt. A lelkiismeret-vizsgálat kegyelem, mert szívünket védelmezni annyit jelent, hogy a Szentlelket óvjuk, aki bennünk él.

Jézus világosan beszél, tehát jól tudjuk, hogy az ördög mindig visszatér. Jézus élete végén is példát mutat erről. Ahhoz, hogy védelmezzük és éberen őrizzük szívünket, szükség van a befelé fordulásra, hogy csendben megálljunk önmagunk és Isten előtt, és a nap végén feltegyük a kérdést: „Mi történt ma a szívemben? Belépett valaki, akit nem ismerek? Helyén van a kulcs?” Ez segít és megvéd minket a sok gonoszságtól, azoktól is, amiket mi követhetünk el, ha belépnek szívünkbe a gonosz lelkek, melyek nagyon ravaszok, és végül mindig átejtenek mindenkit – hangsúlyozta péntek reggeli homíliájában Ferenc pápa.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése