2014. október 2., csütörtök

Az őrangyalok léteznek, hallgassuk meg tanácsaikat



Az őrangyalok léteznek, hallgassuk meg tanácsaikat – Ferenc pápa homíliája


Október 2-án, csütörtökön reggel Ferenc pápa a Szent Őrangyalokról tartotta szentbeszédét, mivel ma őket ünnepli az egyház.

A napi olvasmányok két képet állítanak elénk: az angyalt és a gyermeket. Isten mellénk állított egy angyalt, hogy őrizzen bennünket. Ha valaki közülünk azt hinné, hogy egyedül is járhatja útját, nagyot tévedne, beleesne abba a nagyon csúnya hibába, amit kevélységnek nevezünk: azt hisszük, hogy nagyok, önmagunknak elegendők vagyunk. Jézus azt tanítja az apostoloknak, hogy legyenek olyanok, mint a gyermekek. A tanítványok azon veszekedtek egymás között, hogy ki a legnagyobb közöttük. Belső vitát folytattak – egyfajta karrierizmus – mondta Ferenc pápa.

Ezek voltak az első püspökök, és máris megkísértette őket a karrierizmus. „Nagyobb akarok lenni nálad”… Nem valami jó példát adnak ezek az első püspökök, de ez a valóság. Jézus megtanítja nekik a helyes magatartást, amely a gyermekeké: az engedelmesség, a tanácsra, segítségre való szükség, mert a gyermek pontosan a segítségre való szükséget fejezi ki. Ez a követendő út, nem pedig az, hogy ki a nagyobb. Azok, akik közelebb vannak egy gyermek magatartásához, közelebbről szemlélik az Atyát. Nyitott és engedelmes szívvel hallgatják az őrangyalt.

Az egyház hagyománya szerint mindnyájunknak van őrangyala, aki vigyáz ránk, aki sugallja számunkra a dolgokat. Hányszor hallottuk: ezt így kellene tennem, ez így nem jó, vigyázz! Ez a mi útitársunk hangja. Legyünk biztosak abban, hogy az őrangyal életünk végéig elkísér bennünket tanácsaival, és ezért hallgassunk hangjára, ne lázadozzunk. A lázadozás, a függetlenség utáni vágy olyan dolog, amely mindannyiunkban bennünk lakozik; ez a kevélység ugyanaz, mint ami a földi paradicsomban Ádám atyánkat jellemezte. Ne lázadj fel: kövesd az őrangyal tanácsait – mondta homíliájában a pápa.

Amikor nem akarjuk tanácsát meghallgatni, olyan, mintha azt mondanánk neki: menj el! Veszélyes dolog elzavarni útitársunkat, mert egyetlen férfi, egyetlen nő sem adhat tanácsokat önmagának. Másnak adhatok tanácsot, de magamnak nem. A Szentlélek az, aki tanácsot ad nekem, őrangyalom ad tanácsot. Ezért van szükségünk rá. Ez nem egyfajta fantáziadús tanítás az angyalokról: nem, ez a valóság. Az, amit Jézus, amit Isten mondott: „Angyalt küldök előtted, hogy megőrizzen az úton, hogy el ne tévedj”.

Ma ezt a kérdést tenném fel magamnak: milyen a kapcsolatom az őrangyalommal? Hallgatok rá? Köszöntöm őt reggel? Kérem, hogy vigyázzon rám, amíg alszom? Beszélek vele? Kérek tőle tanácsot? Ő mellettem áll. Erre a kérdésre ma mindannyian válaszolhatunk: milyen a kapcsolatom ezzel az angyallal, akit az Úr küldött, hogy őrizzen engem és elkísérjen utamon, és aki mindig látja a mennyei Atya arcát – fejezte be csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése