2014. október 1., szerda

A bűnbeesett ember



A mai Szentleckében olvasott felsorolás a bűnbeesett emberre és világára vonatkozik. Az, hogy ideje van a szeretetnek, és ideje van a gyűlölködésnek, nem Isten akarata, mert az ő szándéka szerint csak a szeretetnek van ideje minden körülmények között, s nincs a gyűlölködésnek, sem a háborúnak, sem az ölésnek. Hozzá is teszi a Prédikátor: „Az ember nem tudja kifürkészni Isten művét”, ami azt jelenti, hogy Istennek lesz még szava mindehhez, előtte nyitva áll saját teremtése, és ő az emberi történelem Ura.

Mégis, emberré lett Fia, Jézus Krisztus alávetette magát a bűn miatt megromlott világ törvényszerűségeinek, de úgy, hogy mindent, ami abban negatívum, átértelmezett, pozitívummá változtatott, új jelentéssel ruházott fel. Éppen a mai Evangéliumban beszél arról, hogy szenvednie kell, de a szenvedés és kínhalál által az üdvösséget szerezte meg nekünk. Azóta az örök élet a maga új törvényeivel elkezdődött bennünk.

Azóta számunkra mindig a szeretet ideje van, és sohasem a gyűlölködésé. Ha mások gyűlölnek minket, nekünk van erőnk, hogy tovább szeressünk. Az ölés idején mi nem ölhetünk, legföljebb minket ölhetnek meg az igazságért. Míg a világban folyamatos öldöklés van, Krisztus Titokzatos Testében állandó gyógyítás és élet. Míg a világban lebontanak és szétszórnak, mi a régi embert bontjuk le magunkban, és Isten országát építjük. Míg a világban siránkozás van és káröröm, mi együtt sírunk a sírókkal, és mindenkor örvendezünk az Úrban. S míg a világban valahol mindig háború dúl, mi megkaptuk azt a békét, amelyet Jézus adott nekünk az utolsó vacsorán, és amelyben megerősít minket minden szentáldozáskor, ha valóban befogadjuk őt. Szinte hallom szelíd szavát az áldozás utáni csendben: „Bízzatok, én legyőztem a világot!”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése