2013. december 29., vasárnap

Családmodell



Családmodell felállítása lenne az egyház mai üzenete? Az ószövetségi Sirák, egy gyermekközpontú családképet rajzol meg. Pál apostol ezzel szemben egy érett, személyiség központú családképet rajzol meg. Az evangélium pedig a férfi vezérszerepét, az erő és hatalom, a döntéshozatal és felelősség oldaláról rajzolja meg a családképet.
De mindhárom képben ott van a felülről való elrendelés szerinti élethez való ragaszkodás intelme, figyelmeztetése, mely üdvösségszerző lehet számunkra.
A lényeges tehát, hogy a világtól elidegenedett, a lélek szerinti élet legyen meghatározója, irányítója, mozgatója a családnak. Szent Pál nagyon precízen leírja a legfontosabb dolgokat, aminek követésére bíztatja a család minden egyes tagját. Ami ebből a legfontosabb, mint kerete az egész tanításának, hogy a kritériumok pontosan a szentírásból, Krisztus és a próféták tanításában vannak kidolgozva, abból olvashatók ki, és tanulhatók meg. Életbölcsesség.
Gyönyörű és tiszta gondolatok, melyeket itt olvashatunk Páltól. Ezekkel a gondolatokkal kellene útra indítani minden fiatalt, amikor házasságra lép. Hogy ez legyen vezérlő elvük, és moderátoruk az élet minden napján.
Öregségemre sem szégyellem, hogy ha eddig nem is, mostantól sűrűbben vegyem elő e sorokat, és elmélkedjem át feleségemmel, párommal, hogy közös sorvezetőnk legyen, maradjon életünk napjaiban.
Feltehetem persze a kérdést, hogy ha e szerint él a család, akkor mit keres a világban? Hogy an élheti életét a világban? A válasz roppant egyszerűnek tűnik, azonban a megvalósítása annál több figyelmet, önnevelést, és szeretetet igényel, ami az alázatosságot, és a szelídséget követeli meg. Ehhez Jézus Krisztussal kell közösséget alkotni a családnak. Hogy a család szentéjjé váljon, legyen minden tagja számára, melyből erőt merítve, képes az életbe is elvinni az örömhírt. Azt mondja Pál: „tanítsátok és intsétek egymást!” Folyamatosság, a családban állandó visszacsatolás, mi sikerült ma és mi nem, mivel bírtam el, és mivel nem. Hol sikerült Jézussal együtt jelen lennem, és hol próbáltam magamat előre tolni, hogy majd megoldom erőből.
A család váljon erőgéppé, mely a család minden tagjának erőt képes adni ahhoz, hogy élete üdvösség szerző lehessen. Sikerélmény abban, hogy sikerült engednem, hogy általam Krisztus dolgozzon a világban. Minden nap erőfeszítéssel jár, ha vállaljuk. Ebben a szülőknek közös és egymást megerősítő közösséggé kell válniuk. Ahol nincs helye a vitának, de helye van az egymás iránti türelemnek. De legfontosabb, hogy se a gyermek, se az apa, se az anya ne kerüljön a középpontba, hanem Krisztus álljon ott, akire figyelünk, és Akit készek vagyunk követni.
Áldott légy Urunk, hogy gondviselő szereteteddel vezetsz bennünket. Segíts, hogy ezt mindenkor megengedni képesek legyünk Neked! Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése