2013. november 18., hétfő

Krisztus király 1.



Minden évben újraéljük Jézus Krisztus életét a templomi liturgiában

bevezetés

Ezt a feladatot a Jézus Krisztus által alapított Anyaszentegyház szervezi és vezeti. Maga az alapszó: leitourgia (leiturgía) = működés, üzemelés; nyitva tartás értelemben volt használatos eredetileg. Aztán később funkció volt az értelme, majd a keresztténységben mise, áldozati kenyér. A liturgikus év is más, mint a földünk nap körül megtett 365 keringési ideje. Igaz, hogy ez a keringési idő a gazdaságban más nappal kezdődik és végződik, mint egyéb viszonylatokban, mint iskolaév, gazdasági év. A katolikus egyházi (liturgikus) év november végétől a következő év november végéig tart. Az első szakasza 3-4 hét a legújabb forma szerint teljes három hét, amelyek mindig vasárnappal kezdődnek, és a negyedik hét (ritkán teljes hét) advent 4. vasárnapja és a hozzá tartozó köznapok, amelyek mindig december.24-vel érnek véget.Majd jön karácsony ünnepe, amelyet Jézus Krisztus betlehemi születésének megünneplésére tartunk, bár senki nem ismeri a pontos-napját. A liturgikus év legfontosabb ünnepe a húsvét, Jézus feltámadásának ünnepe. Ezután az ötvenedik nap a Szentlélek kiáradásának drága napja,az Egyház születésnapja. Ezek a napok tehát Jézus földi életének jeles eseményeit hozzák közel hozzánk.A pünkösd utáni napok pedig Jézus tanításának a bővebb magyarázatát adják a napi liturgiában.Az idei egyházi év november.24-én Krisztus Király ünnepével és a hozzá tartozó hat köznappal fejeződik be.December elsejével kezdődik az új egyházi év advent 1. vasárnapjával.Szeretném honlapunkon kedves olvasóinkkal tüzetesebben áttekinteni, mit is jelent ez a, cím fogalom: Krisztus Király.
Magyar katolikusoknak komolyan el kell gondolkodnunk ezen, mert a hozzám hasonló idős embereknek nem biztos, hogy több liturgikus évet ajándékoz a Gondviselés.Igyekeznünk kell hálás szeretettel megköszönnünk az idei egyházi évben kapott kegyelmeket mások helyett is,akik ájult áhítattal meresztik szemüket, fülüket az öntelt hazugságok apostolaira. Egyszer sem hallom, hogy Jézus Krisztusnak köszönhetjük azt, amink van, amit a jövő évtől remélünk, mert azt csak a halálra sebzett Szívétől és kezéből kaphatjuk meg.Nem felejtitek el?

Imádkozzunk!

Krisztusunk, nagy Király, üdvözlégy ezerszer, Százezerszer! Téged áld és imád, hódolva néz reád Minden ember. A négy égtáj, a csillagok,
Mennyben lakó angyalok Hódolnak, imádnak, uruknak vallanak, Krisztus Király.

Te tettél koronát teremtett művedre, Az emberre. Elméje élésül, maholnap felrepül az egekre. De a lelkét te magadnak Alkottad sajátodnak, Nagy ura, bírája, örökös királya Te vagy néki.

Az égre tűznapot, tündöklő csillagot kezed rakott. Hazánknak koronát, Kárpát koszorúját visszaadod. Légy királya királyunknak, ezredévek, ha múlnak, Téged áld és imád magyar nép és király, örök Krisztus.

Oltárban rejtezik szent tested ostyája, nagy csodája, Hozzád száll milliók könyörgő imája, hő fohásza. Tedd szívünkre koronának, üdvösségünk pajzsának! Koronás lélekkel járunk az életben színed előtt!

Krisztusunk, nagy Király, ajkunk hozzád kiált esdekelve! Ha jő az alkonyat, tehozzád térjünk, add, az egekbe! Légy hatalmas, nagy királyunk, égi lelkek közt áldjunk. Öleld át lelkünket, boldogíts bennünket mindörökre!”(Ho 283, 1-5)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése