2013. január 1., kedd

Pápai úrangyala imádság



A béke munkásai kovászhoz hasonlóan növelik az emberiséget Isten tervei szerint – a pápa Úrangyala imádsága



Mindenkinek Boldog Új Évet kívánok! – kezdte beszédét a Szentatya kedden délben az Úrangyala elimádkozása előtt. 2013 első napján szeretném a világ minden emberéhez eljuttatni Isten áldását. Ezt a Szentírás ősi formulájával teszem: „Áldjon meg az Úr és oltalmazzon! Ragyogtassa rád arcát az Úr, s legyen hozzád jóságos! Fordítsa feléd arcát az Úr és szerezzen neked üdvösséget! (Szám 6,24-26).

Isten világossága olyan áldás az emberiség számára, mint amilyen a nap fénye és melege a föld számára. Isten az emberiségre ragyogtatja arcát. Ez történt Jézus Krisztus születésével! Isten ránk ragyogtatta arcát: kezdetben alázatos, rejtett módon – Betlehemben csak Mária és József, valamint néhány pásztor voltak tanúi ennek a kinyilatkoztatásnak. Azonban apránként, amint a nap halad az égbolton hajnaltól délig, Krisztus világossága növekedett és mindenütt elterjedt.

A Názáreti Jézus már rövid földi élete során felragyogtatta Isten arcát a Szentföldön, majd az Lélek által áthatott egyház révén minden ember számára elvitte a béke üzenetét „Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön Isten kedveltjeinek” (Lk 2,14). Ezt éneklik az angyalok Karácsonykor, és ez a keresztények éneke az egész földön; ez az ének a szívekből és az ajkakról fakad, de konkrét gesztusokká válik, a szeretet tetteivé, amelyek párbeszédet, megértést és kiengesztelődést építenek.

Ezért nyolc nappal Karácsony után, amikor az egyház, mint Szűz Mária, Isten Anyja, megmutatja a világnak az újszülött Jézust, a Béke Fejedelmét, a béke világnapját ünnepeljük. Isten megtestesült Igéje, a Gyermek Jézus elhozta az embereknek azt a békét, amelyet a világ nem adhat meg számukra (vö. Jn 14,27). Küldetése, hogy ledöntse „az ellenségeskedés válaszfalát” (vö. Ef 2,14). Amikor a Galileai-tó partjain kihirdeti a nyolc boldogságot, ezek között vannak a „békességszerzők is”, akik Isten fiai (vö. Mt 5,9).

Kik a béke munkásai? Mindazok, akik nap, mint nap arra törekednek, hogy a rosszat legyőzzék a jóval, az igazság erejével, az ima és a megbocsátás fegyvereivel, a becsületes és jól végzett munkával, az élet szolgálatában álló tudományos kutatással, a testi-lelki irgalmasság műveivel. Sokan vannak a béke munkásai, de nem vernek hírt maguk körül. Kovászhoz hasonlóan növelik az emberiséget Isten tervei szerint.

Az év első Úrangyala imádságán kérjük Szűz Máriát, Isten Anyját, hogy áldjon meg bennünket, mint ahogy az anyuka megáldja gyermekeit, akik útra kelnek. Egy újesztendő olyan, mint egy utazás: Isten világosságával és kegyelmével legyen a béke útja minden ember, minden család, minden ország, az egész világ számára! – fejezte be az Úrangyala előtt mondott beszédét XVI. Benedek pápa.

Az Úrangyala elimádkozása után először olaszul ismételte meg jókívánságait az olasz köztársasági elnöknek és az egész nemzetnek, valamint a többi polgári vezetőnek, akik eljuttatták üdvözletüket a Szentatyának.

Ismételten köszöntötte a Taizéi Közösség európai találkozójának fiataljait. Lelki közelségéről biztosította a béke világnap egyházi kezdeményezéseit, mint például a Sant’Egidio Közösség által megrendezett január elsejei találkozót, amelyen nemet mondtak a háborúra és sürgették a béke megvalósulását, különös tekintettel Szíriára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése